петък , август 18 2017
Начална Страница / Актуални / Не изтървайте тази златна инвестиционна възможност

Не изтървайте тази златна инвестиционна възможност

Бичият пазар при суровините е задействан и тече с пълна сила. Ако все още не сте инвестирали в суровини, то може би е добре да побързате… Това поне е съветът на Бен Морис, анализатор в изданието DailyWealth Trader.

Много е вероятно цените на суровините да регистрираха вече своето дъно през зимата.

От тогава насам… златото е поскъпнало с 23%, среброто с 27%, а платината с 33%.

При енергийните суровини природният газ добави 60%, а петролът с 96% към най-ниските си стойности.

Сред земеделските суровини, соята поскъпна с 36%, а кафето с 26%. Царевицата добави 25%, докато захарта е вече с 90% над дъното си от миналия август.

Така, че според повечето традиционни дефиниции, повечето от суровините са в бичи пазар в момента.

Вижте още: Една много проста и ефективна система за инвестиране в злато

Въпреки този факт обаче, все още много от инвеститорите не са започнали да купуват суровини. Голяма част са скептични, че ръстът им ще продължи, а други очакват просто момент на корекция.

Както историята често сочи обаче, в началните фази на силни възходящи цикли корекции така и не се случват. Като пример можем да посочим S&P 500, при който по-сериозна корекция не се е случвала от четири години насам.

0614-Bloomberg-commodity-index_576437072fb53

Ето как изглеждат историческите ралита на суровините, представено чрез индексът на суровините Bloomberg Commodity Index. Той следи представянето на основните суровини без платината.

В момента индексът започва да се възстановява от една от най-големите си кризи през годините, като е едва на 21% над дъното си.

Вижте още: Защо да инвестирате в злато в момента?

За сравнение при четирите последни бума през последните двадесет и пет години, средната възвращаемост на показателя е била 87%. Или ако индексът отново се е насочил към подобен период, то той има потенциал за ръст от още 56%.

Едно сравнение между стойността на суровините може да се направи с това на акциите.

0614-SP_Commodities_576437054f7ee

Ето как изглежда подобно сравнение между широкия щатски индекс S&P 500 и Bloomberg Commodity Index.

Колкото по-високо е съотношението, толкова по-скъпи са акциите в сравнение със суровините. Съотношението достигна пика си при ниво от 27 по-рано през тази година, което е най-високата в историята му стойност. Както се вижда в момента, съотношението също не е много по-ниско при ниво от 23.4.

За сравнение, средното съотношение между двата показателя за последните 24 години е 10. Това е много по-надолу от настоящите нива.

Или как може да изглежда един класически арбитраж?

Скъсяване на широкия индекс и удължаване на индекса на суровините, със залагане на тезата, че съотношението ще се върне към традиционните в историята си нива.

Ако приемем, че широкият индекс се запази при настоящата си стойност, то ще е необходимо повишение със 134% в индекса следящ суровините, за да се достигне до средната стойност на съотношението.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …