неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Не изтървайте тази златна инвестиционна възможност

Не изтървайте тази златна инвестиционна възможност

Бичият пазар при суровините е задействан и тече с пълна сила. Ако все още не сте инвестирали в суровини, то може би е добре да побързате… Това поне е съветът на Бен Морис, анализатор в изданието DailyWealth Trader.

Много е вероятно цените на суровините да регистрираха вече своето дъно през зимата.

От тогава насам… златото е поскъпнало с 23%, среброто с 27%, а платината с 33%.

При енергийните суровини природният газ добави 60%, а петролът с 96% към най-ниските си стойности.

Сред земеделските суровини, соята поскъпна с 36%, а кафето с 26%. Царевицата добави 25%, докато захарта е вече с 90% над дъното си от миналия август.

Така, че според повечето традиционни дефиниции, повечето от суровините са в бичи пазар в момента.

Вижте още: Една много проста и ефективна система за инвестиране в злато

Въпреки този факт обаче, все още много от инвеститорите не са започнали да купуват суровини. Голяма част са скептични, че ръстът им ще продължи, а други очакват просто момент на корекция.

Както историята често сочи обаче, в началните фази на силни възходящи цикли корекции така и не се случват. Като пример можем да посочим S&P 500, при който по-сериозна корекция не се е случвала от четири години насам.

0614-Bloomberg-commodity-index_576437072fb53

Ето как изглеждат историческите ралита на суровините, представено чрез индексът на суровините Bloomberg Commodity Index. Той следи представянето на основните суровини без платината.

В момента индексът започва да се възстановява от една от най-големите си кризи през годините, като е едва на 21% над дъното си.

Вижте още: Защо да инвестирате в злато в момента?

За сравнение при четирите последни бума през последните двадесет и пет години, средната възвращаемост на показателя е била 87%. Или ако индексът отново се е насочил към подобен период, то той има потенциал за ръст от още 56%.

Едно сравнение между стойността на суровините може да се направи с това на акциите.

0614-SP_Commodities_576437054f7ee

Ето как изглежда подобно сравнение между широкия щатски индекс S&P 500 и Bloomberg Commodity Index.

Колкото по-високо е съотношението, толкова по-скъпи са акциите в сравнение със суровините. Съотношението достигна пика си при ниво от 27 по-рано през тази година, което е най-високата в историята му стойност. Както се вижда в момента, съотношението също не е много по-ниско при ниво от 23.4.

За сравнение, средното съотношение между двата показателя за последните 24 години е 10. Това е много по-надолу от настоящите нива.

Или как може да изглежда един класически арбитраж?

Скъсяване на широкия индекс и удължаване на индекса на суровините, със залагане на тезата, че съотношението ще се върне към традиционните в историята си нива.

Ако приемем, че широкият индекс се запази при настоящата си стойност, то ще е необходимо повишение със 134% в индекса следящ суровините, за да се достигне до средната стойност на съотношението.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …