неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Историята на успеха на Facebook

Историята на успеха на Facebook

Историята на успеха на най-голямата социална мрежа в света – Facebook е класическа форма за успех в „силициевата долина“. Стартирало в общежитията на Харвард, приложението роди най-богатия милиардер в света – в лицето на основателя му Марк Закърбърг.

Подобно на всяка история на успеха и тази не минава безпрепятствено и без скандали.

общежития харвард

През 2003-та година студентът Марк Закърбърг от Харвард прави програма наречена „Face mash”. Тя е била приложение използващо снимките на състудентите на Закърбърг, хакнати от администрацията на колежа.

Десет интересни факта за Facebook, които ще ви впечатлят

През първите четири часа, след като става „онлайн“, мрежата има вече 22 000 пейджвюта, генерирари от 450 души. Няколко дни по-късно, приложението е забранено от администрацията в следствие на опасения за авторските права на снимките. Закърбърг е бил наказан, но не е изключен.

the facebook

Малко по-късно на 4-ти февруари 2004-та година, той пуска приложението „TheFacebook”.

Шест дни спо-късно трима завършили университета – близнаците Камерън и Тайлър Уинкелвос, както и Дивия Нарендра отправят претенции, че Закърбърг е получил от тях задание за проект с името HarvardConnection.com, идеи от които са били заимствани от младия студент за създаване на неговата социална мрежа.

Те завеждат и съдебни искания срещу Закърбърг. Следват дълги съдебни дела и извънсъдебно споразумение през 2008-ма година, което обезщетява тримата с 1.2 милиона акции на Facebook. Тези акции са били оценени на 300 милиона долара при първичното публично предлагане на социалната мрежа.

Марк Закърбърг: Това са трите качества на успешните предприемачи

Само месец след пускането на мрежата, вече близо половината от студентите на Харвард са ползвали Thefacebook. До март на 2004-та година мрежата се е разпространила и в други университети сред които Йейл, Колумбийския Универеситет и Станфорд.

Първите продажби на реклама на мрежата стават реалност само няколко месеца след пускането й онлайн, като свидетелстват огромния потенциал на проекта.

Закърбърг напуска Харвард през 2004-та година, като се заема да развива своя проект, до голяма степен по подобие на Бил Гейтс.

В средата на 2004-та година, Закърбърк наема основателя на Napster – Шон Паркър, като пръв президент на компанията. Горе долу по същото време компанията се позиционира в Пало Алто – сърцето на силициевата долина.

Продължава на следваща страница…

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *