петък , септември 22 2017
Начална Страница / Актуални / Историята на автомобилното озвучаване

Историята на автомобилното озвучаване

Ако сте гледали филма „Оркестър без име“ със сигурност сте чували и емблематичната реплика „Радиото е душата на колата, мой човек!“. Истинските меломани знаят, че няма нищо по-ценно от дългия път и любимите китари. Днес е повече от лесно да откриете музикален плеър за колата и да синхронизирате всички любими песни. Технологичната еволюция достигна апогея си, но извървява много дълъг път. Запознайте се с историята на радиото в колата:

Братята Галвин са първите, които успяват да предложат радио за сумата от 130 долара. Луксозната версия е струвала 540 долара. Тяхното радио е и първото, което влиза в масова продукция и носи логото на Motorola. Музиката е била скъпа в далечната 1930-а година.

През 1952-а година AM вълните влизат в употреба и бързо покоряват сърцата на мнозина. И докато всички смятат, че радиоприемникът е стигнал своя апогей, Blaukpunt пускат първото в света FM радио. Промяната идва само една година по-късно.

Becker Mexico е компанията, която предлага съчетанието на двете най-красиви страни – AM/FM радио с напълно автоматизирано търсене на радио станции. Техният продукт променя изцяло индустрията.

re0eu0tnyge9vrnwhlgd

Искате да слушате своите лични музикални колекции? Запознайте се с първото предложение на Chrysler от 1955-а година, което предлагало не само радио връзка, но и цели 45 минути лични записи от 7-инчовите плочи.

Първото радио изработено изцяло от транзистори е представено от компанията Becker. Моделът носи името Monte Carlo и завладява 60-те години.

През 1965-а година се появява и първото радио, което може да предложи и възпроизвеждането на звук от аудио касета. Качеството на Motorola веднага спечелило клиентите, а фактът, че автомобилите на Ford са били снабдени с такова, правило автомобилния избор единствен. За съжаление до края на 80-те години, този плеър не успява да се наложи.

И докато всички слушат моно звуци, Becker представят първия радио плеър, който има 2-канален стерео звук. Годината е 1969-а и войната за кристалния звук едва сега започва.

От 1970 до 1977-а година се появяват и първите плеъри с аудио касети. Благодарение на тях мнозина успяват да запишат своята лична музика. Касетните плеъри дават и старт на фирми като Alpine и Pioneer, както и на много други големи фирми.

През 1982-а година се ражда и един от най-важните музикални плеъри, които някога са излизали на пазара. Bose влизат в историята като производител на висококачествени продукти. Компанията не произвежда само плеър, но и цялостното озвучаване. Качеството им може да бъде забелязано в коли като Oldsmobile, Buick и Cadillac.

h94rd8sy5klxlmefkcht

1985-a година е и началото на едно ново поколение. Sony пускат първия изцяло вграден плеър в таблото, докато Becker пускат първия плеър с компакт диск. Новата технология веднага намира място в компанията, която обича най-много предизвикателствата – Mercedes Benz.

2000-a година дава старт на MP3 ерата. Все повече производители, включително Alpine и Pioneer, предлагат плеъри с iPod връзка. А само няколко години по-късно се появяват и USB радио плеърите, които могат да съберат пълната музикална библиотека.

w7lrmlfu7wtlwkt9syzp

Сателитното радио започва своята еволюция през 2000-а година, когато се изстрелват цели 3 сателита. Sirius Satellite Radio е ефективно, висококачествено и освободено от реклами. Sirius XM печели само от месечна такса. През 2014 година, компанията вече има 26.3 милиона потребителя. Сателитно радио може да бъде открито в редица автомобили като GM, Ford, Toyota, BMW и редица други производители.

l6fhjviraugrlcs9kxvq

Интернет радиото е един основен опонент на сателитното радио. И мобилните телефони вече са толкова приятелски настроени към автомобила, че само с няколко клика можете да свържете телефона си и да стриймвате интернет радио или избран лично от вас плейлист. Една много приятна функция е тази, която се предлага между Spotify и Uber – клиентът сам избира какво да слуша. Подобренията продължават и до днес.

mm5bmrxcvktiiusuqhzk

Дигиталната революция днес събира всичко най-добро на едно място. Това означава, че марки като Pioneer, Sony и Alpine дават достъп до динамичен цифров звук с връзки като USB, Bluetooth и aux. През 2011 година Pioneer представи първото устройство, което да комуникира с iPhone. Миналата година Apple дори пуснаха CarPlay – система, която предлага достъп на телефонните приложения с автомобилното радио.

Провери също

мечтател

10 навика, които да промените, за да сте по-продуктивен

Промени навиците си, за да промениш живота си… Ето десет навика, от които е добре …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *