понеделник , декември 11 2017
Начална Страница / Актуални / Италианският шок преживян за няколко минути от пазарите

Италианският шок преживян за няколко минути от пазарите

Италианците гласуваха с „Не“ на референдума. Това обаче, бе бързо преодоляно от финансовите пазари, като негативните реакции бяха заличени след първите четири минути на търговия, след отварянето на европейските пазари.

Експертите коментираха, че популисткият вот е бил „заложен в нивата на търговия на пазарите“, като не е бил съществена изненада.

Какво трябва да знаем за референдума в Италия?

Еврото поскъпна спрямо долара, като се търгува при нива от 1.0695 в ранния следобед, или повишение от близо един цент в рамките на деня. В началото на деня, единната валута се понижи моментно до най-ниската си стойност от 20 месеца насам, след като италианският министър председател подаде оставка.

Златото, заличи ръста си от по-рано през деня и се търгува при нива под 1 170 долара за унция с незабавна доставка.

референдум

„След БРЕКЗИТ-а, на пазара му бяха необходими три дни, за да се стабилизира. След неочакваната изборна победа на Тръмп, на пазарите им трябваха около три часа. В случая при Италия – това отне три минути“, коментира Гилермо Сампере, ръководител на MPPM EK в Епщайн, Германия, цитиран от Bloomberg.

По-сериозни загуби отбелязаха акциите на италианските банки, водени от спада от над 5% при книжата на Banca Popolare di Milano Scarl и водещата банка в страната – UniCredit SpA.

Индексът, следящ представянето на най-големите европейски компании – Stoxx Europe 600, добави 0.7% към стойността си.

Италианският FTSE MIB Index, който е един от най-губещите европейски индекси от началото на годината, със загуба от близо 20%, се понижи днес с 2.1%.

Петролът добави нови 1.4% към стойността си и вече се търгува при 16-месечен връх, след решението на ОПЕК за намаляване на производството, от края на миналата седмица.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *