сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Жилище в Хага, или жилище в София?

Жилище в Хага, или жилище в София?

„Почвайте да учите холандски“, до този извод можете да стигнете след края на тази статия.

Всички знаем, че България е най-бедната страна членка на ЕС и тук са най-ниските средни заплати в ЕС (дори в Румъния са по-високи).

Това което ни успокоява в известна степен е фактът, че стоките и услугите у нас са по-евтини. Особено имотите…, които традиционно заемат голям процент в нашите разходи.

Дали обаче, това е точно така?

Оказва се, че в един от най-големите холандски градове – Хага, цените на имотите далеч не са много по-високи и така недостъпни, както например в София (на база сравнение със средните доходи).

С население от 485 818 души и площ около 100 квадратни километра Хага е третият по големина град в Холандия, след Амстердам и Ротердам и заедно с тях е част от метрополиса Рандстад.

Четиристаен по нашите стандарти апартамент с площ от близо 100 кв. м., може да се закупи спокойно в рамките на около 110 – 120 хиляди евро (на около десет минути пеша от центъра на града). Или квадратният метър е с цена от 1 100 – 1 200 евро.

Трябва да се отбележи обаче, че апартаментът е с чиста площ (между другото България е една от малкото страни, където апартаменти се продават с включени общи части).

Той също така ще е ситуиран най-вероятно в малки триетажни сгради (като там лиспват типичните за България големи жилищни, да не говорим за панелни сгради), а високите тавани придават значителен по-голям обем на имотите, както и усещане за простор.

Въз основа на средния доход на холандците от близо 2 100 евро (според данни на Wikipedia), то квадратен метър жилищна площ, можем да измерим с около половин средномесечна заплата, или 0.8 месечна минимална заплата (в размер на 1 485 евро).

За цялото жилище ще трябва да работите около четири години и половина, ако получавате средна работна заплата в страната.

Ако живеете под наем, то наемът на подобен апартамент е в рамките на около 600 евро, или 0.29 средни заплати и 0.4 минимални заплати.

Как стоят нещата у нас?

Средната цена на четиристаен апартамент с подобна площ в широк център в София е 97 538 евро, или 969 евро за кв. м. (на база данните на един от водещите сайтове за обяви за недвижими имоти).

Въз основа на средна работна заплата от 1 100 лева за столицата (с около 25% над средната работна заплата за страната), то квадратен метър се изплаща с 1.7 средни работни заплати. Ако прибегнем до показателя за минимална работна заплата, нещата се влошават още повече.

Тогава квадратен метър излиза 4.5 минимални работни заплати.

Ако говорим за наема, то средният наем на разглеждания четиристаен апартамент в широкия център на София е 553 евро. Изразено с дохода, това е почти една средна заплата, или над три пъти по-скъпо от Хага (на база цена-среден доход).

За жилището от 100 кв. м. в София, ще трябва да работите 170 месеца, или четиринадесет години и два месеца. Това е над три пъти по-дълго, отколкото за изплащането на същия имот със средна заплата в Хага.

В допълнение трябва да отбележим, че нещата се влошават още повече, ако купите имота с кредит. Следствие на далеч по-ниските лихви в Холанди, вноската по ипотечния кредит там може да е с 20-30% по-ниска от тази у нас при една и съща сума и срок на изплащане на кредита.

Провери също

мечтател

10 навика, които да промените, за да сте по-продуктивен

Промени навиците си, за да промениш живота си… Ето десет навика, от които е добре …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *