вторник , февруари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Джим Рикардс: Единствената посока за златото е нагоре

Джим Рикардс: Единствената посока за златото е нагоре

Златото може да се движи само в една посока от тук нататък – и това е нагоре, смята пазарният експерт и автор Джим Рикардс.

Посоката на благородния метал, според Рикардс, ще се предопределя от политиката на централните банки и безпрецедентните им мерки за борба с дефлацията.

Рекордно търсене на злато

„Всяка централна банка по света твърди, че иска инфлация… обаче така и не са близо до такава. Това единствено означава, че централните банки ще продължават да се опитват. Този род институции не могат да си позволят дефлация, защото ако се прояви, би повишила реалната стойност на дълга. Така, че банките няма да си дадат почивка, докато не постигнат целта си“, смята още експертът.

злато

Централните банки от ЕЦБ до японската централна банка, наляха милиарди долари във финансовата система и понижиха лихвите до рекордно ниски стойности, в усилията си да стимулират ръста на световната икономика.

И докато на този етап, инфлация все още не се появява, златото, което е традиционен хеджиращ инструмент срещу нея, би следвало да се облагодетелства от усилията на банките…

Ниските лихви също намаляват разходите за държане на злато, което не се свързва с реализиране на доход.

Защо потенциалът за поскъпване на златото е неограничен?

Рикардс, който съветва инвеститорите да държат 10% от активите си в злато, не дава прогноза относно това докъде може да поскъпне жълтият метал. Цената му вече се повиши 26% от началото на годината, до нива на търговия от 1 340 долара за унция рано тази сутрин.

„Физическото злато е много рядко. Когато цената му тръгне да расте, няма да можете да се сдобиете с метала. Времето да се купува е в момента“, смята още Рикардс.

Според специалистът, в момента инвеститорите притежават 100 долара злато на хартия, срещу 1 долара физическо злато. „Когато всички искат да обърнат златото си на хартия, във физическо злато, няма да има достатъчно за всички“, заключава още анализаторът.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *