четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Жителите на най-богатите страни не винаги са най-щастливи

Жителите на най-богатите страни не винаги са най-щастливи

Икономическото благосъстояние на една страна не гарантира по-голямо качество на живот за нейните граждани. До този извод стига проучване на Social Progress Index (SPI).

Изследването класира страните въз основа на техния социален прогрес. В това понятие се включват възможностите, здравеопазването, образованието, толерантността и др.

Ето защо финландското образование е най-доброто в света

Според Световната Банка, социалният прогрес се определя, като „капацитетът на обществото да посрещне основните човешки нужди на гражданите си, както и да постави основата за това хората да подобряват живота си, а за обществата да достигат своя потенциал на възможности“.

slide-wealth-1600x1066

И докато този показател, определящ качеството на живот има склонност да расте с повишаването на БВП, сам по себе си ръста не го гарантира.

„Социалният прогрес доказва, че БВП не е неговата съдба. Трябва повече страни да следват примера на Коста Рика, където са успяли да изтискат повече социален прогрес от скромния си БВП“, коментира Майкъл Грийн, изпълнителен директор на Social Progress Imperative.

На практика има по-важни неща от парите – като например социалната реформа, достъпността до здравеопазването и образованието.

Водещата страна по социален прогрес в класацията от тази година е Финландия, тя е следвана от Канада, Дания, Австралия и Швейцария.

И докато тук става въпрос само за богати страни, трябва да се има в предвид, че БВП на човек от населението варира в широки граници между тях, като на практика Финландия е с най-ниско такова сред изброените.

Финландският БВП на човек е 38 535 долара, докато този на Швейцария е 55 260 долара.

Добрата новина е, че България е класирана относително високо – на 43-то място по социален прогрес. Най-добре се предсатвя страната ни при критериите храна и базови медицински нужди, като има сериозно поле за подобрение по отношение на личната безопасност.

Страната ни се класира високо по отношение на достъп до базово знание и може сериозно да подобрява позициите си при „здраве и почивка“. България е оценена високо по критерия „спазване на личните права“, но трябва да работи още по отношение на „толерантността“.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …