събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Мислите, че интуицията е глупост?

Мислите, че интуицията е глупост?

Някога Стив Джобс беше казал, че интуицията е по-значим фактор от интелекта. Явно Джобс правилно е предугадил нещата, като учените го подкрепят напълно.

Изглежда, че хората отдават на интуицията твърде малко от това което заслужава, като често я наричат дори „глупост“.

Богатите правят това по-различно от теб!

„Интуицията ще подскаже на мислещия ум накъде да погледне после“, коментира Йонас Салк от Salk Institute. В проучване Салк експериментира с участници в игра на карти. Те теглят карти от две различни тестета. Двете тестета са били така нагласени, че едното да „печели“ повече от другото. Участниците обаче, не са знаели за това.

интуиция

На тях им е отнело да теглят по 50 карти, за да достигнат до извода, че двете тестета са различни, както и 80, за да разберат каква е била разликата.

Това, което е по-интересното е, че им е отнемало само тегленето на 10 карти, преди да почнат леко да се потят, всеки път, когато са теглили от „губещото“ тесте. Горе долу по същото време, те започват несъзнателно да предпочитат печелившото тесте. Ето как работи интуицията, която често не слушаме.

Финансови съвети давани от някои от най-богатите хора в света

По подобен начин, когато ни се налага да вземем важно решение в живота ни, интуицията ни може да е почти толкова важна, колкото и интелекта.

В друго изследване, купувачи на автомобили, които са разчитали на анализи от цялата налична информация, са били доволни от избора на автомобил, само в 25% от случаите.

За сравнение, купувачите, разчитащи в много по-голяма степен на интуицията си при вземане на решение, са били доволни от покупките си в 60% от случаите.

стив джобс

Интуицията идва от примитивните ни мозъци, когато те са били настроени да откриват скрити опасности, за да се оцелява. В съвременния живот се вслушваме толкова малко в интуицията си, че не знаем как да го правим правилно.

И идваме на въпроса, какво силно интуитивните хора правят по-различно от останалите?

Те се забавят до такава степен, че да чуят вътрешния си глас

Преди да можете да обърнете внимание на вътрешния си глас, първо трябва да се научите да го чувате. Това е много трудно в забързания свят в който живеем. Ето защо, трябва да намалите малко скоростта и да се вслушате в интуицията си. Отделяйте малко време всеки ден, за да оставате насаме със себе си и в размисли. Време, в което да се откъсвате от ежедневието си.

Те следват вътрешния си глас

Една от основните причини за това, едни хора да са по-интуитивни от други, е че те на практика се вслушват във вътрешния си глас, вместо да се съмняват в него, или да го неглижират. Това не означава, че игнорират аналитичния си начин на мислене.

Продължава на следваща страница…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …