четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / JPMorgan: Негативни лихви още пет години

JPMorgan: Негативни лихви още пет години

Добра новина за инвеститорите в европейски и японски акции и лоша за европейските и японските банки. Негативните лихви в Европа и Япония, най-вероятно ще са фактор, с който всички ще трябва да се съобразяват още пет години. Това прогнозират от водещата щатска финансова институция – JPMorgan.

„Програмите за обратно изкупуване на активи ще запазят лихвите негативни поне до 2021-ва година“, смята Киан Абухосеин, ръководител на европейското подразделение на JPMorgan, цитиран от CNBC.

ниски лихви

„Така, че едва ли маржинът на печалбите на банките ще се подобри. Предвид на това, че шестдесет и пет процента от приходите на финансовите институции са от нетни лихви, то печалбите им няма да се подобрят скоро. Така, че възвръщаемостта на инвеститорите ще е много ниска“, прогнозира още експертът.

Лари Флинк: Отрицателните лихви могат да са спирачка на ръста

„Програмите за обратно изкупуване на активи първоначално съдейства за стабилизиране на цените на активите… Дългосрочните последствия от тези програми обаче, ще окажат съществено негативно въздействие върху резултатите и маржина на печалбите на европейските банки, като маржинът се очаква да се понижи от 2.5% през 2011-та година до 1.8% през 2015-та година“ се казва още в анализа на щатската финансова институция.

Отрицателни лихви се поддържат от ЕЦБ, датската централна банка, шведската централна банка, както и швейцарската. Въз основа на тази политика, в крайна сметка банките плащат на централната банка да държат депозитите си при нея. Целта е ясна – стимулиране на финансовите институции да кредитират.

За да се излезе от „капана на стимулите“, са необходими правителствени мерки и реформи за да се подобри производителността и ефективността, смятат от Algebris Macro Credit Fund, в специален анализ, оповестен през изминалата седмица.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *