четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Къде да инвестирате, според един от най-влиятелните финансисти

Къде да инвестирате, според един от най-влиятелните финансисти

Марк Хайфел е най-вероятно най-влиятелният човек в света, който никога не сте чували. Декан на университета в Харвард и бивш преподавател, Хайфел в момента е главен инвестиционен стратег в UBS Wealth Management.

В тази си роля, той до голяма степен е отговорен за локализирането на около 2 трилиона долара активи.

ДВА ТРИЛИОНА ДОЛАРА! Това са 2 000 милиарда долара.

марк хайфел

От изданието Business Insider правят интервю с мениджъра, точно преди решението на референдума Великобритания да напусне ЕС.

Ето и какво мисли влиятелният финансист по различни актуални теми.

Настроени сме позитивно за развитите пазари, щатските акции и високодоходните европейски облигации. Дори и след референдума във Великобритания. Прогнозата за ръста на световната икономика бе минимално понижена.

UBS: Ето къде да си вложите парите след BREXIT

Трудностите обаче, тепърва предстоят. 96% от швейцарските облигации и много голям процент от световните облигации с най-висок рейтинг в момента се търгуват при негативни лихви. Срещаме все по-голямо нежелание на нашите клиенти да инвестират в тези дългови инструменти с негативни лихви. Това е много вероятно да насочи голяма част от тези инвеститори към акциите. И то най-вероятно към високо-дивидентните акции.

Развиващите се пазари все още са трудни за отиграване в момента, защото имат много деноминирани в долари дългове в системата. И политическият риск продължава да е сериозен фактор на тези пазари.

Щатският пазар, като цяло остава доста по-встрани от тези рискови фактори.

Смятам, че основната промяна след брекзита ще е по-трудното решение на Фед да повиши лихвите. И това помага на високодоходните активи. Това също така помага особено на дивидентните акции. Горе долу това според мен са основните промени след брекзита.

Нямахме големи залози по отношение на „оставането“ или „напускането“ на Великобритания, защото двете позиции бяха много близки по резултати.

Там където станахме по-предпазливи е по направление на европейските банки. Защото отрицателните лихви означават, по-малки печалби за банките. По-скоро очакваме риск свързан с печалбите на финансовите институции, отколкото систематичен риск във финансовия сектор в Европа.

По отношение на щатските избори смятам, че инвеститорите не залагат сценарий за президент Тръмп. Смятам, че подобен сценарий е слабо застъпен от инвеститорите.

Примерът с Великобритания и резултатите от проучванията трябва да показват едно нещо. Много е възможно хората да не казват истината за кого ще гласуват. Подобна може да е и ситуацията с Тръмп. Много хора могат да гласуват за него, но да не си го признават.

По отношение на Китай не смятам, че страната ще е толкова често в новините през следващите шест месеца, както бе през последните шест. Това не означава, че няма рискове по това направление, просто те ще бъдат изместени от други притеснения.

Щатският долар отбеляза съществен ръст по отношение на останалите основни валути през последните две години. Така, че не очакваме задължително ново голямо поскъпване на зелените пари от тук насетне.

златодобивни компании

Една от интересните препоръки, които отправяме към инвеститорите е по отношение на златодобивните компании. Цената на златото се повиши значително, което подобрява перспективите за печалбите на тези компании. В същото време доходността по техните облигации все още е добра.

Друга добра възможност според нас са високодоходните европейски облигации. ЕЦБ ще продължи да изкупува корпоративни облигации в Европа и това ще продължи да повишава тези книжа.

По отношение на акциите харесваме американските книжа. Щатската икономика се представя добре, ръстът на заплатите стимулира ръста също.

Европейските акции са сравнително евтини спрямо щатските, когато се сравнят историческите им съотношения цена-печалба. Предвид на високата степен на несигурност в Европа обаче, след брекзита, и притесненията ни за финансовите компании, отдаваме нашите предпочитания на щатските активи.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …