вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Как да инвестирате в среда на потенциално повишение на лихвите?

Как да инвестирате в среда на потенциално повишение на лихвите?

Инвеститорите не очакват Фед да повиши лихвите на заседанието си през следващия месец, малко преди президентските избори в САЩ.

Не така обаче, стоят нещата за декемврийската среща на резерва. Всъщност първото повишение на лихвите от страна на Фед, от близо десет години насам, дойде именно през декември на миналата година.

Защо Фед не повиши лихвите?

„Първоначално пазарите могат да реагират позитивно на повишение на лихвите, което се очаква да е от едва 25 базисни пункта. Но впоследствие последните могат да започнат да се понижават“, смята Уейн Шмидт, главен инвестиционен стратег в Gradient Investments.

джанет йелън

Всички помним какво се случи в началото на тази година, когато щатските индекси загубиха набързо около 10% от стойността си, а волатилността се повиши много бързо и рязко.

Напълно възможен е подобен сценарий на щатските пазари да се материализира и през следващата година, смятат пазарни наблюдатели. Подобна паника обаче, и рязка обезценка между 5 и 10% на индексите, може да се използва от инвеститорите оглеждащи се за „изгодни покупки“, допълват още експертите.

Инвеститорите ще следят отблизо освен президентските избори и другите данни за щатската икономика, като заетост и безработица, продажби на дребно и др., от които да си правят изводи, кога и дали ще видим повишение на лихвите в САЩ.

В светлината на казаното до тук, инвеститорите на щатските пазари, могат да обмислят възможността да „извадят част от парите си от масата“, предвид на възможна потенциална корекция, смята Шмидт.

„Олекотяването на портфейлите, може да е добра алтернатива, дори и индексите да продължат нагоре“, коментира още експертът. „Аз бих предпочел подобни действия, когато сме близо до исторически върхове, за да съм от правилната страна на цикъла“.

И други специалисти прогнозират повишение на волатилността на щатския пазар до декември, в светлината на предстоящите президентски избори в САЩ, референдумът в Италия и потенциалното повишение на лихвите през декември.

Експертите припомнят още, че диверсификацията също е важна. Да държите акции и облигации в определено съотношение е важно, съветват още специалистите.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *