събота , април 29 2017
Начална Страница / Актуални / Как най-евтино да инвестирате в широкия S&P 500?

Как най-евтино да инвестирате в широкия S&P 500?

Вече не веднъж сме споменавали, че комисионите са сериозен фактор, ядящ от вашата доходност с времето. Ето защо, когато избирате как да инвестирате в един актив и базираните върху него фондове, трябва да вземете под сериозно внимание разходните им норми.

Ето колко точно ще ви струва комисиона от 2.5% след 30 години!

Индексните фондове се реалност през последните 30 години, но са особено популярни през последните няколко. Причината – далеч по-слабото представяне на активното, в сравнение с пасивното управление.

В допълнение, трябва да споменем и факта, че Уорън Бъфет е сериозен застъпник на инвестирането в индексни фондове. Нещо повече, Бъфет съветва инвеститорите, като най-добра форма на управление на активите си да насочват спестяванията си към нискоразходни и широкодиверсифицирани индексни фондове.

А кои сме ние, за да спорим с гениалния Бъфет, систематично биел пазара през последните над 20 години.

stock market

Та на въпроса, какви са възможностите да инвестираме в нискоразходен индексен фонд базиран на широкия щатски индекс, барометър на световните пазари?

Ето три популярни възможности. Първата е SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY); втората е фондът iShares Core S&P 500 ETF (IVV); и третата е Vanguard S&P 500 ETF (VOO).

Общото между трите фонда е, че те са базирани на представянето на широкия щатски индекс. Разликата е в размера на активите насочени към тях, както и разходните норми за инвеститорите.

Най-старият и най-голям фонд е SPY. Той е с активи на стойност близо 200 милиарда долара към днешна дата. Разходната му норма е 0.09% от стойността на активите на инвеститорите. Средния търгуван обем на ден е 84.3 милиона акции.

Фондът IVV е втори по размер на активите с такива, в размер на малко над 80 милиарда долара, като той се отличава и с най-ниска, сред трите фонда, разходна норма, в размер на 0.04% от стойността на активите. Средно търгувания обем акции е 3.1 милиона на ден.

На трето място по размер на активи е VOO, с такива от над 50 милиарда долара. Той е с разходна норма в размер на 0.05% от стойността на активите и средно търгуван обем, в размер на 1.9 милиона акции.

Напълно логично, заради разходната си норма и трите фонда се представят малко по-лошо от актива върху който са базирани.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *