четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Как най-евтино да инвестирате в широкия S&P 500?

Как най-евтино да инвестирате в широкия S&P 500?

Вече не веднъж сме споменавали, че комисионите са сериозен фактор, ядящ от вашата доходност с времето. Ето защо, когато избирате как да инвестирате в един актив и базираните върху него фондове, трябва да вземете под сериозно внимание разходните им норми.

Ето колко точно ще ви струва комисиона от 2.5% след 30 години!

Индексните фондове се реалност през последните 30 години, но са особено популярни през последните няколко. Причината – далеч по-слабото представяне на активното, в сравнение с пасивното управление.

В допълнение, трябва да споменем и факта, че Уорън Бъфет е сериозен застъпник на инвестирането в индексни фондове. Нещо повече, Бъфет съветва инвеститорите, като най-добра форма на управление на активите си да насочват спестяванията си към нискоразходни и широкодиверсифицирани индексни фондове.

А кои сме ние, за да спорим с гениалния Бъфет, систематично биел пазара през последните над 20 години.

stock market

Та на въпроса, какви са възможностите да инвестираме в нискоразходен индексен фонд базиран на широкия щатски индекс, барометър на световните пазари?

Ето три популярни възможности. Първата е SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY); втората е фондът iShares Core S&P 500 ETF (IVV); и третата е Vanguard S&P 500 ETF (VOO).

Общото между трите фонда е, че те са базирани на представянето на широкия щатски индекс. Разликата е в размера на активите насочени към тях, както и разходните норми за инвеститорите.

Най-старият и най-голям фонд е SPY. Той е с активи на стойност близо 200 милиарда долара към днешна дата. Разходната му норма е 0.09% от стойността на активите на инвеститорите. Средния търгуван обем на ден е 84.3 милиона акции.

Фондът IVV е втори по размер на активите с такива, в размер на малко над 80 милиарда долара, като той се отличава и с най-ниска, сред трите фонда, разходна норма, в размер на 0.04% от стойността на активите. Средно търгувания обем акции е 3.1 милиона на ден.

На трето място по размер на активи е VOO, с такива от над 50 милиарда долара. Той е с разходна норма в размер на 0.05% от стойността на активите и средно търгуван обем, в размер на 1.9 милиона акции.

Напълно логично, заради разходната си норма и трите фонда се представят малко по-лошо от актива върху който са базирани.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *