понеделник , май 1 2017
Начална Страница / Актуални / Защо и как да залагате на компании с високо съотношение цена-печалба?

Защо и как да залагате на компании с високо съотношение цена-печалба?

Една от най-разпространените сред инвеститорите стратегии, е да залагат на компании с ниско съотношение цена – печалба (P/E). Логиката е, че тези компании носят стойност за инвеститорите и имат поле за поскъпване в нивата на акциите им.

Замисляли ли сте се обаче, че компаниите с високо съотношение цена-печалба, също могат да носят добър доход. Това обикновено са компании с висок потенциал за ръст.

Защо компаниите с растящо съотношение цена-печалба могат да са добри инвестиции?

Инвеститорите знаят, че на пазара се търгуват очаквания. Те също така знаят, че когато резултатите на една компания превишат средните очаквания на анализаторите, книжата им се „изстрелват нагоре“. Това се случва и когато тези компании дадат добри прогнози за бъдещите си резултати.

дълг доход

Казано по друг начин, когато акциите на една компания с високо съотношение цена-печалба вървят нагоре, това означава, че инвеститорите смятат, че фундамента пред компанията е много добър.

Например, ако един инвеститор е склонен да плати 30 долара за само един долар печалба, то това може да е защото той очаква печалбата на компанията да се повишава сериозно през следващите години, на база фундамента на бизнеса й.

Как да подбирате обаче, правилните компании, сред тези с високо съотношение цена-печалба?

Ако искате да сте пасивен инвеститор, бъдете готови за активни избори

Отговор на този въпрос дават експертите от изданието Zacks. Ето как изглежда тяхната стратегия за подбор на добри компании, с високо съотношение цена-печалба.

На първо място, прогнозирания ръст на печалбата на акция през тази година, трябва да е по-голям от миналогодишния ръст в печалбата.

Процентното изменение в миналогодишната печалба на акция, трябва да е по-голям, или равен на нула.

Процентното изменение в цената на акциите за последните четири седмици, трябва да е по-голям от промяната през последните 12-седмици.

Процентното изменение в акциите на компаниите за последните 12 седмици, трябва да е по-голямо от това за последните 24 седмици.

Процентното изменение в цената на акциите за последните четири седмици, съпоставени с изменението на S&P 500 за последните 4 седмици, трябва да е по-голямо от същото от последните 12 седмици.

Процентното изменение в цената на акциите за последните 12 седмици, съпоставени с изменението на S&P 500 за последните 12 седмици, трябва да е по-голямо от същото от последните 24 седмици.

Процентното изменение в цената на акции за 12 седмици да е рeална, или с 20% повече, от процентното изменение за последните 24 седмици, но разликата не бива да преминава 100%.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *