петък , април 28 2017
Начална Страница / Актуални / Как трябва да ползваме кредитните си карти?

Как трябва да ползваме кредитните си карти?

Предстои „Черният петък“ в България, което предвещава сериозни харчове от страна на потребителите, за да се възползват от сериозните намаления, които почти всички търговски вериги ще предложат този петък.

И докато много от българите ще направят своите коледни и новогодишни покупки, използвайки кредитните си карти, то добре е да знаят някои неща, във връзка с ползването на кредитни карти, които да им спестят главоболия. Ето и съветите на експертите от УниКредит Булбанк в тази насока.

Това са най-изгодните кредитни карти в момента

Използването на кредитни карти в България става все по-разпространено. От продукт, който може да предизвика неочаквани разходи и оттам възприеман с подозрение, кредитната карта в последните години все повече се превръща в удобен, практичен и икономичен платежен инструмент.

Все по-масово българите използват кредитните си карти за международни разплащания – делът на плащанията с кредитни карти в Европа е една четвърт от всички транзакции с кредитни карти, докато тези извън ЕС – около 4%, показват данните на УниКредит Булбанк.

Credit cards and newspaper
Credit cards and newspaper

Данните говорят, че потребителите все повече възприемат кредитните карти като свой помощник във всекидневието и активно ги използват в страната и чужбина. Очакванията са ръстът в използването на този платежен инструмент да се запази и в следващите години.

За какво най-често използваме кредитна карта?

С кредитната карта във всеки един момент бихме могли да подкрепим семейния си бюджет, ако изскочи непредвиден разход, или пък видим изкушаваща оферта по време на предстоящия „Черен петък“. Най-масово кредитните карти се използват за разплащания в чужбина, покупки в интернет, резервации на самолетни билети, рент-а-кар и хотели.

Какво не бива да правим, ползвайки кредитна карта?

Най-честите грешки на клиентите на кредитни карти са да теглят малки суми кеш на банкомат, вместо да се възползват от гратисния период при плащане на ПОС терминал, а впоследствие да внасят само минимално погасителната вноска.

Обикновено лихвата при теглене в брой от кредитна карта започва да тече от момента, в който изтеглим парите от банкомат. Има и такса за теглене в брой от банкомат с кредитна карта. Размерът й е различен в зависимост от обслужващата банка и страната, но обикновено е в размер около 2.5% плюс 3 евро. Трябва да се запознаем добре с параметрите и таксите по картата, която използваме, за да не се изненадаме от дължимата сума, посочена в месечното ни извлечение.

Банката издава кредитни карти при различни преференциални условия и е добре да ги следим. В някои случаи не се дължи лихва при теглене от банкомат, но това обикновено е само за определен период от време.

Какво да правим, ако картата ни се окаже „ на червено“ ?

За да не излезем „на червено“, е добре да познаваме механизма на работа на картата, да се възползваме от промоционалните условия при месечния лихвен процент и гратисния период при плащания на ПОС терминал. С помощта на допълнителни услуги като „директен дебит“ автоматично на 15-то число от месеца можем да се погрижим за погасяването на минималната погасителна вноска или цялото задължение по картата.

Как да използваме кредитната си карта безопасно, когато плащаме в различни обекти или я регистрираме в сайтове?

Съществува практика картата да се преотстъпва на членовете от семейството, а това не е препоръчително. Добре е да ползваме картата си еднолично и да не държим ПИН кода си с нея.

Притежанието и разумното използване на картата ни си е изцяло за наша сметка. Когато пазаруваме или сме на почивка, трябва да внимаваме да не я забравим или изгубим.

Когато пък пазаруваме онлайн, по-сигурно е да ползваме услугата „Виртуален ПИН“ , който се предлага безплатно от банката. Това е дигиталният еквивалент на ПИН кода и се използва като допълнителна верификация при плащания в сайтове, включени в програмите за сигурни плащания на VISA и MasterCard – Verified by VISA & MasterCard Secure Code. Тази парола ни дава сигурност и спокойствие при онлайн пазаруването. Добре е да пазаруваме от сайтове, на които присъстват логата VISA и MasterCard за сигурни плащания.

Понякога в пощите ни могат да се появят зловредни имейли – така наречените фишинги, целящи да ни измъкнат лична информация с цел злоупотреба. Трябва да знаем, че банка или друга институция не би поискала личните или картовите ни данни, ПИН код, пароли и т.н.

Ако получим подобен подвеждащ имейл, уж от името на банка или друга институция, трябва да не му отговаряме, а директно да го изтрием. Ако пък сме дали свои данни, то незабавно трябва да се свържем с обслужващата ни банка, за да блокираме картата си.

Добре е преди да пазаруваме онлайн, да актуализираме антивирусните си програми и винаги да проучваме търговците, при които пазаруваме.

Можем да обобщим, че за да използваме рационално кредитната си карта, е нужно единствено да следваме три златни правила: да разберем как работи картата, за да се възползваме от гратисния период при плащане; да погасяваме задължението по картата навреме, за да не излизаме в просрочие и да се интересуваме от преференциите и допълнителните услуги към картата си.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *