вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Как трябва да ползваме кредитните си карти?

Как трябва да ползваме кредитните си карти?

Предстои „Черният петък“ в България, което предвещава сериозни харчове от страна на потребителите, за да се възползват от сериозните намаления, които почти всички търговски вериги ще предложат този петък.

И докато много от българите ще направят своите коледни и новогодишни покупки, използвайки кредитните си карти, то добре е да знаят някои неща, във връзка с ползването на кредитни карти, които да им спестят главоболия. Ето и съветите на експертите от УниКредит Булбанк в тази насока.

Това са най-изгодните кредитни карти в момента

Използването на кредитни карти в България става все по-разпространено. От продукт, който може да предизвика неочаквани разходи и оттам възприеман с подозрение, кредитната карта в последните години все повече се превръща в удобен, практичен и икономичен платежен инструмент.

Все по-масово българите използват кредитните си карти за международни разплащания – делът на плащанията с кредитни карти в Европа е една четвърт от всички транзакции с кредитни карти, докато тези извън ЕС – около 4%, показват данните на УниКредит Булбанк.

Credit cards and newspaper
Credit cards and newspaper

Данните говорят, че потребителите все повече възприемат кредитните карти като свой помощник във всекидневието и активно ги използват в страната и чужбина. Очакванията са ръстът в използването на този платежен инструмент да се запази и в следващите години.

За какво най-често използваме кредитна карта?

С кредитната карта във всеки един момент бихме могли да подкрепим семейния си бюджет, ако изскочи непредвиден разход, или пък видим изкушаваща оферта по време на предстоящия „Черен петък“. Най-масово кредитните карти се използват за разплащания в чужбина, покупки в интернет, резервации на самолетни билети, рент-а-кар и хотели.

Какво не бива да правим, ползвайки кредитна карта?

Най-честите грешки на клиентите на кредитни карти са да теглят малки суми кеш на банкомат, вместо да се възползват от гратисния период при плащане на ПОС терминал, а впоследствие да внасят само минимално погасителната вноска.

Обикновено лихвата при теглене в брой от кредитна карта започва да тече от момента, в който изтеглим парите от банкомат. Има и такса за теглене в брой от банкомат с кредитна карта. Размерът й е различен в зависимост от обслужващата банка и страната, но обикновено е в размер около 2.5% плюс 3 евро. Трябва да се запознаем добре с параметрите и таксите по картата, която използваме, за да не се изненадаме от дължимата сума, посочена в месечното ни извлечение.

Банката издава кредитни карти при различни преференциални условия и е добре да ги следим. В някои случаи не се дължи лихва при теглене от банкомат, но това обикновено е само за определен период от време.

Какво да правим, ако картата ни се окаже „ на червено“ ?

За да не излезем „на червено“, е добре да познаваме механизма на работа на картата, да се възползваме от промоционалните условия при месечния лихвен процент и гратисния период при плащания на ПОС терминал. С помощта на допълнителни услуги като „директен дебит“ автоматично на 15-то число от месеца можем да се погрижим за погасяването на минималната погасителна вноска или цялото задължение по картата.

Как да използваме кредитната си карта безопасно, когато плащаме в различни обекти или я регистрираме в сайтове?

Съществува практика картата да се преотстъпва на членовете от семейството, а това не е препоръчително. Добре е да ползваме картата си еднолично и да не държим ПИН кода си с нея.

Притежанието и разумното използване на картата ни си е изцяло за наша сметка. Когато пазаруваме или сме на почивка, трябва да внимаваме да не я забравим или изгубим.

Когато пък пазаруваме онлайн, по-сигурно е да ползваме услугата „Виртуален ПИН“ , който се предлага безплатно от банката. Това е дигиталният еквивалент на ПИН кода и се използва като допълнителна верификация при плащания в сайтове, включени в програмите за сигурни плащания на VISA и MasterCard – Verified by VISA & MasterCard Secure Code. Тази парола ни дава сигурност и спокойствие при онлайн пазаруването. Добре е да пазаруваме от сайтове, на които присъстват логата VISA и MasterCard за сигурни плащания.

Понякога в пощите ни могат да се появят зловредни имейли – така наречените фишинги, целящи да ни измъкнат лична информация с цел злоупотреба. Трябва да знаем, че банка или друга институция не би поискала личните или картовите ни данни, ПИН код, пароли и т.н.

Ако получим подобен подвеждащ имейл, уж от името на банка или друга институция, трябва да не му отговаряме, а директно да го изтрием. Ако пък сме дали свои данни, то незабавно трябва да се свържем с обслужващата ни банка, за да блокираме картата си.

Добре е преди да пазаруваме онлайн, да актуализираме антивирусните си програми и винаги да проучваме търговците, при които пазаруваме.

Можем да обобщим, че за да използваме рационално кредитната си карта, е нужно единствено да следваме три златни правила: да разберем как работи картата, за да се възползваме от гратисния период при плащане; да погасяваме задължението по картата навреме, за да не излизаме в просрочие и да се интересуваме от преференциите и допълнителните услуги към картата си.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *