неделя , юни 25 2017
Начална Страница / Актуални / Как да изчислите дали една покупка си струва?

Как да изчислите дали една покупка си струва?

Правило номер едно по пътя към богатството – „Живей под възможностите си!“. Едно от основните неща в следването на това правило е да харчите разумно.

Как обаче, да определите дали една покупка е разумна, или не?

Как да харчите разумно

Всъщност можете да си разработите система за това. А именно да остойностявате всяко едно ползване на това, което ще ползвате. Например, при дрехи и обувки можете да сложите цена от един лев за всяко носене на определена дреха.

Т.е. ако една дреха струва 50 лева, то на база на поставената стойност от 1 лев на обличане, трябва да си дадете отговор на въпроса ще я носите ли 50 пъти?

Woman with bag looking through clothes in shopping mall

Разбира се всеки сам може да постави „цената“ на носенето, в зависимост от собствените си стандарти. По-спестовните потребители, могат да поставят цена на носене от примерно 50 стотинки.

А тези, за които носенето на „по-скъпи“ дрехи и аксесоари се изисква от работата например, могат да поставят и по-висока цена – примерно два лева.

Идеята е следната, веднъж като поставите „цена“ на база на личните ви схващания и предпочитания, ще можете по-добре да „остойностявате“ покупките и струват ли си те на база на ползата, която ще имате от тях.

И докато за дрехите този метод на остойностяване е относително лесен, доста по-труден е той за големите покупки, като например на имот.

доходност наеми

Ако да кажем си купите имот, с ползването на ипотечен кредит, вноската по който е 900 лева, то цената на дневното му ползване е 900 разделено на 30 дни, или по 30 лева на ден. Сега си задайте въпроса струва ли си тази цена, или по-скоро можете ли да си я позволите?

Ако за същият имот трябва да плащате наем от 900 лева, или отново 30 лева на ден, то от тази гледна точка, покупката най-вероятно си заслужава.

Тази методология е много полезна за сравняване на „потребителската стойност“ на различни продукти, които можете да наемате, като алтернатива, вместо да купувате.

Например, ако ходите на ски всяка зима и покупката на ски оборудване се изплаща с наемането му за два сезона, то можете да изберете варианта да си го купите. Разбира се в случай, че планирате да не загърбите това хоби в рамките на следващите години.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *