сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Искате по-висока доходност от тази на депозитите? Ето как да я търсите…

Искате по-висока доходност от тази на депозитите? Ето как да я търсите…

Световен проблем в момента е дефлацията. Ниската и дори отрицателната инфлация, е фактор който тормози не само Европа и България, но и останалите региони като САЩ и Япония. Периоди на ниска инфлация дълго време обаче, са историческо рядко явление в исторически план, според експерти от Карол АД, една от водещите небанкови финансови институции в България и Източна Европа, по време на специален уебинар.

Например в САЩ за 65 години инфлацията е била такава, че в момента на американците им трябват 10 пъти повече пари, за да си купят същите неща. Инфлацията е бич, който не щади нито по-бедните нито по-богатите.

inflation-and-deflation-graph

И занапред ще имаме инфлация, според експертите на Карол. Ако погледнем един по-дълъг период между 25 и 65 години, в които се трудим, то това което може да очакваме като средно ниво на инфлация, е между 2 и 6%, в зависимост от дългосрочния икономически цикъл. Да очакваме, че инфлацията ще е 2% за толкова дълъг период обаче, е нереалистично.

Или казано по друг начин на всеки 40-годишен период можете да загубите, следствие на инфлацията, между две трети и три четвърти от покупателната сила на спестяванията си. Ето защо търсенето на нормална доходност е критична за подсигуряване на вашите старини и инвестиционни цели. А за такава трябва да гледате отвъд депозитите.

surprising-real-estate-investing-myths

През последните десет години много хора запалени на тема имоти, вкарваха всеки свободен лев в такива инвестиции. За този период обаче, те не са натрупали сериозно богатство, защото средното повишение в цените на имотите е било едва 2.5% на година.

Вижте още: Мислите, че имотите ще поскъпват, изберете акциите

Инфлацията в средносрочен план е по-висока. Т.е. инвестирайки в имоти, които не отдавате под наем, не успявате да се преборите с инфлацията. Има хора, които купуваха имоти през 2008-ма година и дори са на загуба. Може да се обобщи, че сляпото инвестиране в имоти може би не е най-правилното решение.

Третият проблем от който страдаме е, че инвестирайки само в имоти и депозити, не си даваме сметка, че има и други алтернативи. За последните 30 години средната възвращаемост на инвестиции в акции е между 10 и 11%. Цените на имотите са носели 4% на година, а златото е поскъпвало с 3.2% на година.

В същото време инфлацията, с която всички е трябвало да се борим, или поскъпването на цените , е било съпоставимо с това на имотите и златото. Не че инвестициите в имоти са лоши, но ако не се занимавате активно с управлението на тези имоти, то едва ли ще успеете да биете с много инфлацията, ако изобщо го постигнете.

Малкото неща, които са се представяли по-добре е инвестирането в бизнес, посредством покупка на акции, въз основа на данните в световен мащаб.

Вижте още: Защо да изберете акциите пред златото?

На четвърто място, трябва да имаме дългосрочен поглед към личните ни финанси. Много хора търсят начини как да инвестират едни пари, така че за година или по-малко, да изкарат много добра доходност. Истината е, че няма как да изкарате много добра доходност за много кратък срок, без това да е свързано с прекомерни рискове.

Защо трябва да сме дългосрочни?

Нека да покажем това като посочим един пример свързан с широкия щатски индекс S&P 500. Той е барометър и представлява 50% от пазарната капитализация в световен мащаб, което си е много представително.

Time-to-MArket

Ако инвестирате в конкретна година, в индекса имате 44 възможности. Ако сте уцелили една от най-лошите години, например 2008-ма, сте щели да изгубите половината си пари. Ако инвертирате в най-хубавата година от всички, то най-вероятно сте можели да изкарате 40%.

Вижте още: Тази инвестиция никога не е губила пари

Ако дръпнете периода от време на повече години, например 20 години, то вече започвате да мислите дългосрочно. Оказва се, че когато мислите дългосрочно, без значение кой момент ще хванете случайно, имате 24 възможности. Ще откриете, че най-лошите 20 години са носили възвращаемост от близо 8% всяка година.

Продължава на следваща страница…

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …