неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Ето как да заложите за край на бичия пазар в САЩ, с използването на опции

Ето как да заложите за край на бичия пазар в САЩ, с използването на опции

Вече на няколко пъти говорихме за търговията с опции. Сега ще продължим да дълбаем в темата. Както вече споменахме, с опции търгуват два типа инвеститори. Такива търсещи защита за текущите си позиции (използващи опциите като хеджиращ инструмент) и спекуланти, залагащи обикновено на промяна на тренда.

Защо на промяна на тренда?

Защото опциите предоставят една от най-добрите възможности за търговия „срещу тренда“ и по-скоро за ограничаване на потенциалните загуби, до размера на инвестицията в опции, ако тренда продължи.

Търговия с опции на практика – страдъл при Alibaba

Освен това, опциите залагат в себе си по-малка премия, ако трендът е противоположен. Да се търгуват опции в посока на тренда и то извън пари, често си е чисто „хвърляне на пари“ на вятъра, защото традиционно, основна част от стойността им е премия.

Та какъв е водещия тренд на щатския пазар в момента?

След изборната победа на Тръмп, щатските индекси достигнаха нови исторически рекорди. Нещо повече, щатският „бичи пазар“ е вторият най-дълъг в историята, като корекция от над 20% не сме виждали през последните, вече близо седем години…

опции

Или много е вероятно контратрейдърите, очакващи промяна на един от най-значимите трендове на последните над шест години, да заложат за край на бичия тренд на щатския пазар.

Каква са алтернативите за този сценарий?

Може би най-логично звучи да се скъси някой от водещите щатски индекси – като например широкия S&P 500.

Ние обаче, ще предложим една алтернатива на този сценарий, с един изключително спекулативен инструмент, а именно базиран на индекса на волатилността индексен фонд – iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures Fund (VXX). И то по-скоро опции върху този индекс.

Ето кога опциите са по-добра алтернатива от акциите

Първо, няма как да не споменем, че този индексен фонд е най-губещият за изминалата година, донесъл загуба на инвеститорите от над 95% през 2016-та. От началото на годината пък, акциите на фонда, са загубили нови над 30% от стойността си.

Всъщност фонда се определя от специалистите и като един от „най-сигурните начини да си загубите парите“. Както всички знаем обаче, на фондовите пазари няма сигурни неща.

Та този индексен фонд се движи противоположно на посоката на S&P 500. Като скоростта му на изменение е в пъти по-голяма… Този факт, до голяма степен предопределя и невижданата му обезценка през последните няколко години.

Защо кол опции на инструмента?

Сега идва „тънкият момент“. Нагласите към актива, въз основа на историческото му представяне, са толкова негативни, че опциите базирани върху него, се търгуват с минимална премия. Най-хубавото е, че тази премия се разширява, когато активът поевтинява.

Един пример. В момента актива се търгува при нива от 17.8 долара, което е на около 10% от историческия му минимум, постигнат през миналата седмица.

Кол-опции на VXX с падеж през май на 2017-та година и цена на упражняване от 21 долара (което е доста над текущата цена на актива), се търгуват при цена от 1.15 долара. Или премия от над 24%, спрямо настоящите нива на търговия на самия актив.

Когато „влезем в пари“ обаче, цената на опцията е със значително по-малка премия. Например юнски кол опции със страйк от 13 долара (четири долара и половина под текущите нива на актива) се търгуват при нива от 4.8 долара. Или със заложена премия от едва 1.5%.

Тоест, ако си купите една опция на актива, при ниво от 4.8 долара (което изисква инвестиция от 570 долара), можете в същото време като застраховка, да продадете една с падеж от 21 долара. Така, ако актива се понижи отново до дъното си от 15.5 долара, или с 2 долара от настоящите си нива до средата на май. Вашата загуба може да е само в размер на 100 долара. Защото продадената опция ще ви влезе изцяло в джоба. А с поевтиняването на кол опцията с падеж през май, премията по нея ще се разшири, или юнската кол опция, която сте купили, ще поевтинее с по-малко в сравнение със спада в актива.

Колко щяхте да загубите обаче, ако физически си бяхте купили 100 акции на актива (на каквото на практика се равнява една опция)? Отговорът е 200 долара, или близо два пъти повече…

 

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на опции. Търговията с опции е крайно спекулативна и може да доведе до непреодолими по размер загуби на капитал

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *