неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Как големите оператори могат да изманипулират малките инвеститори при S&P 500?

Как големите оператори могат да изманипулират малките инвеститори при S&P 500?

Ако търгувате на щатските фондови пазари, няма как да пропуснем да отбележим, че настоящият момент е един от най-добрите в историята за скъсяване на широкия индекс.

Ще дадем четири причини, които подсказват, че моментът за това е добър, срещу само една че не е…

Разбира се ще започнем първо с причината защо моментът не е добър… А тя може да е доста основателна – за да се оберат стоповете и да се „приберат парите на инвеститорите“ от големите борсови оператори.

Индексът е само на 3% от историческия си връх и това се оценява от всички пазарни участници като добра възможност за скъсяване и то с визия за разумно ограничаване на загубите – при върха.

Това което изглежда малък процент обаче, може да се превърне в „добра плячка“ за големите акули, особено след като се екстраполира с помощта на заемния капитал, който трейдърите ползват (ливъриджа).

Ето един сценарий за манипулиране…

0998

Големите оператори купуват в момента от продавачите на „късо“. После те продължават да купуват и вдигат индекса до историческия му връх. Там хвърлят още малко усилия (покупки), за да е налице пробив.

Новият исторически максимум кара продалите на късо да капитулират и да започнат да купуват, за да закриват късите си позиции. А услужливите продавачи на такива рекордни нива, вече са познатите ни борсови оператори.

Пробивът на върха ще се приеме, като технически сигнал и ще привлича и нови инвеститори, залагащи за по-нататъшно повишение на индекса. Тук продължават да им продават големите акули, които в крайна сметка вече са разтоварили закупените обеми и започват да се превръщат в нетен продавач.

Понижение под стария връх, (който би трябвало да е добро ниво на нова подкрепа) ще е първия тревожен сигнал, че на инвеститорите е бил поставен „бичи капан“. Фълшивият пробив на върха е много вероятно да бъде последван от силен и бърз спад, който да обезкърви новите бикове и да ги накара да закриват позициите си, засилвайки тренда надолу. Всичко това може да инициира понижение в рамките на 10-на процента само на няколко седмици.

Но разбира се този сценарий би бил възможен само ако вярвате в теорията за манупилиране на пазара. А вие вярвате ли?…

Иначе, ето ви четири причини, защо пазарът би следвало да пада от тук насетне, без да постигне нов връх…

Първо бичият пазар е вече на над шест години, без корекция от 20%, или повече, при среден положителен цикъл от четири години и половина. Тоест много е възможно да сме в края на бичия цикъл.

Второ, настоящата година е с президентски избори в САЩ, а историята сочи, че пазарът не се представя особено добре в годината на избори. Несигурността се повишава от екзотичния кандидат за президент в лицето на Доналд Тръмп и неговите нестандартни идеи.

На трето място сме в началото на цикъл на повишение на лихвите от страна на Фед. Рекордно ниските лихви могат от тук насетне да се движат само в една посока – и тя е нагоре.

И на четвърто място наближава май и традиционния най-лош шестмесечен период за щатските пазари в исторически план. Всички сме чували правилото „продавай през май и си почивай“.

Вместо да се опитвате да играете играта на големите, която между другото може и да не е особено успешно този път, по-добре стойте настрана от пазара и пасувайте.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …