неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Как щатските компании „пудрят“ резултатите си?

Как щатските компании „пудрят“ резултатите си?

Щатските компании продължават да използват „трикове“ за да направят тримесечните си резултати да изглеждат по-добре и да бият консенсусните очаквания.

Митове за парите от киното

Масова практика, отвъд това да се правят по-консервативни прогнози, е да се изкупуват собствени акции. Намаляването на броя на акциите в обръщение, прави така, че печалбата на акция да е по-голяма, понеже финансовия резултат се разпределя на по-малък брой ценни книжа.

Поглед към първото и второто тримесечие сочи, че компаниите продължават да купуват собствени акции. „Резултатите на компаниите се подпомагат от програмите за обратно изкупуване на акции“, смята Шон Дарби от Jefferies, в писмо към клиентите на финансовата му институция.

reinvest-Your-Business-Profits

“Нещо повече, резултатите за първото тримесечие не само, че бяха лоши, но и бяха изкуствено напомпани от изкупуването на собствени акции. През първите три месеца на годината компаниите изкупиха собствени акции при втората най-висока в историята си скорост, за близо 167 милиарда долара“, коментира още експертът.

Тази практика продължава и през второто тримесечие на годината, като е съдействала за това близо 63% от над 3000-те компании изнесли резултатите си, да превишат консенсусните очаквания с 5%, смята още Дарби.

През последните няколко години, популярността на финансовия инженеринг и действията на компаниите по изкупуване на собствени акции, нарасна значително. Това се използва, като начин да се замаскира слабото повишение на финансовите им резултати, смятат редица пазарни наблюдатели.

Друга причина компаниите да изкупуват собствени акции са ниските лихви в момента, което им позволява да заемат евтин капитал, както и увереността им, че книжата им са подценени.

Според анализи на HSBC, обратното изкупуване на акции е най-големия източник на търсене на книжата на компаниите от 2009-та година насам.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *