четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Инвеститорите се излагат несъзнателно на много голям риск

Инвеститорите се излагат несъзнателно на много голям риск

Инвеститорите без да искат се излагат на повече риск, отколкото могат да си позволят, или пък е необходимо, според Ким Искиан, редактор на изданието Truewealth Asian Investment Daily. Как правят това? Като купуват активи предимно от местния пазар.

Четири често срещани инвеститорски грешки

Изследваният сочат, че 79% от щатските инвеститори влагат своите средства в щатски компании. Инвеститорите в Япония насочват 55% от спестяванията си в японски компании, а австралийците влагат две трети от средствата си в местни акции.

И докато щатския пазар съставлява 51% от световната капитализация, то доста по-зле са японските инвеститори, чиито местен пазар допринася за едва 7% от световната капитализация.

инвестиция

Още по-слабо диверсифицирани по пазари са австралийските инвеститори, чийто местен пазар, заема едва 2% от световната капитализация.

Защо инвеститорите влагат средствата си на местния пазар?

Поради две основни причини. На първо място те инвестират в това, което им е познато. Или компании, чиито стоки и услуги ползват на дневна база.

Втората причина е увереността им, че икономиките на страните в които живеят, ще се представя по-добре от останалите икономики по света.

рискове

Но това често не се случва… А с подобно голяма експозиция хората които насочват спестяванията си към фондовите пазари, на практика са доста слабо диверсифицирани по пазари.

Не забравяйте, че различните икономики се представят по-добре в различен момент от време, а по-широка диверсификация помага да се избегне да уцелите лошо представяне на местния пазар, спрямо международния.

Пазарът на Сингапур например, заема едва 0.4% от световната капитализация, но жителите на Сингапур инвестират около 39% от средствата си на местния пазар.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *