четвъртък , януари 19 2017
Начална Страница / Актуални / Ето как можете да си купите акции на Uber, или на друга частна компания

Ето как можете да си купите акции на Uber, или на друга частна компания

Пазарът на първични публични предлагания в САЩ изпитва сериозни затруднения. Въпреки спорадичните успехи, настоящата 2016-та година се очертава да е най-лошата година в историята за новите дебюти, от финансовата криза насам.

И все пак това не е лоша новина за всички. Атиш Давда, основател и изпълнителен директор на компанията EquityZen, описваща се като „фондовата борса“ за частните компании, коментира, че „сушата“ на пазара на първични предлагания е добра новина за бизнеса му.

Седемте най-вдъхновяващи личности в технологичния свят в момента

„Днес частни компании, като Uber и Palantir са вече на десет години. Повечето инвеститори се умориха да стоят настрана и да ги чакат да станат публични, гледайки как инвеститорите в тях реализират сериозна доходност“, коментира Давда.

Как инвеститорите могат да получат достъп до частните компании, посредством EquityZen?

частни компании

По принцип акционерите в частните компании могат да купуват и да продават акции в тях чрез платформата на EquityZen. После EquityZen свързва тези акционери с квалифицирани инвеститори, които търсят достъп до тези частни компании преди провеждането на първично публично предлагане.

Минималната инвестиция обаче, е малко по-голяма – в размер на 20 000 долара. В допълнение, EquityZen таксува инвеститорите с еднократна такса в размер на 5% при извършване на инвестицията.

„Позволяваме на търсенето и предлагането да определят цената на сключване на сделките“, коментира Давда.

„Ние предоставяме нещо като стая с данни. Инвеститорите могат да влязат, да огледат цялата налична информация и впоследствие, ако преценят, да инвестират. Така те ще получат възможно най-добра цена и ще могат да вземат мотивирано решение“, коментира още Давда.

EquityZen работи с над 40 от най-големите частни стартъпи с пазарна капитализация от над 1 милиард долара.

plus500

Провери също

приложения

90 милиарда приложения свалени през 2016-та година

Броят на свалените приложения, през изминалата година, е достигнал 90 милиарда, според данни на консултантската …

plus500