понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Как инвеститорите саботират портфейлите си?

Как инвеститорите саботират портфейлите си?

Инвеститорите, които не съобразяват толерантността си към риск с портфейлите си, често в крайна сметка вършат нерационални неща. В крайна сметка, това свършва зле за тях, като инвеститори, както и за техните трудно спестени средства…

Има много истории за инвеститори, които продаваха акции след пазарния срив през 2008-ма година и след това се страхуваха да се върнат към пазара, което им коства много, коментира Майк Макданиел, главен инвестиционен стратег в Riskalyze, платформа за измерване на толерантността към риск.

„Всички знаят основното правило, че трябва да купуват евтино и да продават скъпо, но често правят точно обратното. Основната причина за това е, че инвеститорите не са съвсем наясно с толерантността си към риск“, смята още Макданиел.

Трите основни риска на 2017-та

Бичият пазар в САЩ, който отведе щатските индекси до нови рекорди, след осем години в среда на липса на по-сериозни корекции, отново насади погрешното схващане за сигурност на фондовите пазари, смятат експерти. Това направи инвеститорите много отворени към риск, без да са особено толерантни към него, или поне без да го осъзнават.

В допълнение, низходящия тренд при облигациите, също тласна много от по-възрастните инвеститори, спестяващи за своите старини, към фондовите пазари и към дивидентните акции. Друга широко предпочитана алтернатива от този род инвеститори, в момента са – високо-рисковите облигации, а причината е обичайната, търсене на доходност. Това обаче, може и да не свърши особено добре за тях.

Последните трябва да си зададат въпроса – могат ли да понесат потенциална загуба от 20%. Или казано по друг начин имат ли достатъчно нерви да гледат как пазара пада с подобен размер, както и време да чакат възстановяването след подобна корекция?

риск

Лихвите по десет годишните щатски облигации в момента са при ниво от 2.4%, като се понижаваха от 80-те години на миналия век. Те са при ниво под 3%, вече повече от шест години. А постоянните ниски лихви, са сериозен трън в очите на спестителите, които търсят по-добра капитализация на средствата си за старини и в среда на доста добро представяне на индексите.

Ниско волатилните акции, предлагащи стабилни дивиденти, станаха изключително популярни през последните години, което изпрати финансовите им оценки далеч над средните в исторически план.

В допълнение, ниският процент на дефолтите по високорисковите облигации, също ги направиха много популярни, сред инвеститорите гладни за доход. А те са в по-голяма заплаха от всякога, в среда на очаквано повишение на лихвите от страна на Фед.

Как обаче, може да свърши всичко това?

По-опитните инвеститори с опит от над 10 години на пазара, знаят отговора на този въпрос и той не би се харесал на хората, които не могат да си позволят да регистрират по-съществени загуби.

В крайна сметка, всеки сам трябва да си отговори на въпроса – „Какъв е рисковия ми профил?“ и да предприеме мерки да нагоди портфейла си в съответствие с него.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *