понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Как се справя Кук с ръководеното на Apple след гениалния Джобс?

Как се справя Кук с ръководеното на Apple след гениалния Джобс?

Преди пет години Тим Кук пое контрола върху най-голямата по пазарна капитализация компания в света Apple. Пред Кук стоеше не леката задача да оправдае големите очаквания на инвеститорите, наследявайки не кой да е, а гениалния Стив Джобс.

И макар през тези пет години, успехът на компанията да е неуспорим – с продадени близо един милиард смартфона и над двоен ръст в печалбите и приходите, според анализаторите следващите пет години ще са критични за бъдещото й.

На Кук ще се наложи да докаже, че може да е много креативен, като своя предшественик, за да преведе успешно компанията към бъдещето й, както и да запази статута й на най-голяма по пазарна капитализация компания в света.

„В исторически план, ръководени от основателите им компании преминават в екзестинциална криза, след като основателите им си отидат“, според анализаторът Хорас Дедю. „Фактът, че Apple не премина през такава, а продължи да расте, означава, че мисията на Кук е изпълнена“, коментира още експертът.

тим кук

Акциите на Apple поскъпнаха със 105% откакто Кук пое поста на изпълнителен директор, но загубиха 3% от стойността си през последната година. За сравнение, широкият индекс S&P 500 е добавил 88% към стойността си за целия период, както и 11% през последната година.

В последното тримесечие, щатската компания отчете спад от 14.6% в приходите си, след 13 години на ръст. Тези резултати поставят някои въпросителни пред управлението на Кук.

Сорос удвоява късия си залог върху S&P, Бъфет повишава позицията си в Apple

„Инвеститорите най-вероятно са се надявали на нови продуктови категории, които да продължат ръста в приходите и печалбите. Както всички знаят, Apple не расте в момента“, коментира Уолтър Писик, анализатор в BTIG.

Въпреки, че някои инвеститори биха желали повече, Кук постигна това, което се искаше от него – да продължи с ръста в продажбите на iPhone, смята Джин Мънстър от Piper Jaffray.

„Не станахме свидетели на много по отношение на иновацията, нещо което ще видим дали може да направи Кук през следващите пет години“, коментира още Мънстър. „Иновацията може да дойде по отношеине на автомобилите и виртуалната реалност“, смята още експертът.

Мънстър е с ценова оценка за акциите на Apple от 151 долара, на фона на вчерашното им ниво на затваряне при 109 долара.

Под управлението на Кук, Apple представи един изцяло нов продукт – Apple Watch. Устройството инициира приходи в размер на милиарди долари.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *