събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Как се става милионер на практика със заделяне на 7 лева на ден?

Как се става милионер на практика със заделяне на 7 лева на ден?

Вече говорихме, колко е важно да „плащаме първо на себе си“, по пътя към заветната цел да станете милионер. Сега ще посочим, как да следваме този принцип на практика и как той може да ни отведе към така бленуваната шестцифрена сума.

Започнете с това да заделяте по един от часовете, които работите на ден в спестовна инвестиционна сметка. Например, ако сте на 20 години и работите за 1000 лева на месец, то часовата ви ставка на ден, на база на 176 работни часа на месец е – 5.68 лева на ден.

За 22 работни дни това означава, че ще заделяте по 125 лева на месец. Сумата е доста постижима и едва ли съществено ще нарани месечния ви бюджет.

милионер

Тази сума обаче, благодарение на „най-добрия ви приятел“ – сложната лихва, ще се превърне в една сериозна спестена сума след 45 години (периода на активния ви трудов живот).

При залагане на норма на възвръщаемост от 10% на година, което макар и доста оптимистично на пръв поглед, може и да е достижимо, ако погледнете към родния капиталов пазар, то сумата, която ще имате след 45 години е в размер на 1.14 милиона лева. Не е зле нали?

Единственото слабо звено в целия план, отвъд това да пестите по 125 лева, е постигане на посочената норма на възвръщаемост.

А защо смятаме, че тази норма може да бъде достигната на така „нехаресвания“ от инвеститорите роден капиталов пазар?

Колко мислите, че е нормата на възвръщаемост на SOFIX от неговото създаване през далечната вече 2000 година? Отговорът може и да ви изненада. Всъщност тази норма е по-добра от тази, регистрирана от индексът на сините чипове S&P 500 и е при ниво от цели 11.5%. При това за последните 16 години…

Ако смятате, че нормата на възвръщаемост на SOFIX ще се забави през следващите 45 години, то за да постигнете все пак целта си от 1 милион лева, това което можете да направите е да повишите размера на спестяваните средства на месец…

Примерно при забавяне на възвръщаемостта до 8%, за да постигнете целта си от един милион лева, ще трябва да заделяте по 210 лева на месец, или по около 10 лева в работните дни, или седем, ако пестите всеки ден…

Ако очаквате нормата да се забави дори още повече – до примерно 6%, то сумата, която ще трябва да заделяте на месец, вече набъбва до 380 лева на ден.

Ако тази сума на месец ви се струва доста трудна за заделяне, за да подобрите ситуацията, при очаквана по-ниска възвръщаемост, можете да стартирате с първоначално спестена сума.

Ако имате спестявания от 20 000 лева, с които да започнете инвестициите си, то това което ще трябва да заделяте на месец, при това при най-негативния сценарий, за доходност от 6% на месец, пада до 280 лева.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *