сряда , април 26 2017
Начална Страница / Актуални / Най-важните неща, които да направите преди пенсиониране?

Най-важните неща, които да направите преди пенсиониране?

На колко години ще се пенсионираме след 20 години? Едва ли някой може да каже в момента… Със сигурност обаче, ще е далеч над настоящата възраст. Дали ще е на 67 или на 69, няма да е най-важното нещо. Много по-важно е как ще живеете след пенсиониране и какъв стандарт ще поддържате.

Ето как стигнахте до мизерната държавна пенсия

Преди да посочим четири въпроса, на които да си отговорите преди пенсиониране, само ще припомним, на тези които бързат да се пенсионират, че животът след пенсия не е особено лесен. Според изследване 41% от пенсиониралите се хора и то в една развита икономика, като щатската, определят живота си след пенсиониране като труден.

пестене за пенсиониране

За сравнение само 12% от хората минали „под венчилото“, смятат брачния живот за труден, а 23% от новите родители определят родителството като трудно. Така, че имайте едно наум, че животът след пенсиониране не е „песен“.

Още по-труден може да стане живота на пенсионерите при липса на цел, социални стимули, липса на спътник в живота, или липса на достатъчно спестени средства (няма как да разчитате на държавната пенсия за нормален живот, особено в България).

За да направите живота си по-лесен ето някои неща, които можете да направите преди да се пенсионирате:

Задайте си въпроса защо се пенсионирате?

Дали е следствие на здравословни проблеми, стрес и напрегнатост, дълги работни часове? Дали имате разногласия с колеги или с шефа си? Дали работата вече не ви удовлетворява, както някога? Трябва да се фокусирате конкретно върху причината, която ще ви изведе извън пазара на труда.

пенсионери

Наистина ли искате да излезете от пазара на труда или пък просто имате нужда от по-малко работни часове и по-малко отговорности. Може пък да имате нужда просто да поемете по друг кариерен път… А защо не да стартирате собствен бизнес (никога не е твърде късно)?

Направете проверка на финансовото си състояние

Знаете ли с какъв доход ще живеете след пенсия? Много е вероятно отговорът да е „не“. Колко имате натрупани в допълнителните си пенсионни сметки, за колко време ще ви стигнат тези средства да живеете нормално, според вашия личен стандарт?

Искате пенсия от 1000 лева на месец, ето какво трябва да направите

Това са все въпроси на които е добре да си отговорите преди да се пенсионирате. Защото в противен случай, може да се окаже, че не сте си направили добре сметката…

Продължава на следваща страница…

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …