петък , януари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Най-важните неща, на които трябва да учите децата за парите!

Най-важните неща, на които трябва да учите децата за парите!

Темата за парите често са „табу“ в семейството, особено у нас. Изследване на T. Rowe Price от миналата година сочи, че една четвърт от родителите смятат, че не е важно да включват децата в дискусиите за семейните финанси, докато 41% избягват да говорят с децата си за пари.

Това обаче е голяма грешка!

Колкото по-рано започнат родителите да говорят на децата си за пари, толкова по-голям е шансът децата им да станат „финансово зрели“, когато пораснат.

Ето какво можете да направите:

Преведете ги през бюджет

Little boy holding several hundred dollars cash

Много родители използват принципа на „позволено или не“ за да учат децата си за стойността на парите. Това, което можете да направите, е да отидете още една крачка напред – помогнете им да си съставят бюджет за средствата, с които разполагат. С включването на реални примери, като тениска която са харесали, подарък за рожден ден на приятел или нова кукла. Така ще им помогнете да осъзнаят стойността на парите и да се научат, че не могат да излизат отвъд границите на това, с което разполагат.

Помогнете им да си поставят дългосрочни цели

A nice girl hanging up dollars on the clothesline

Повечето деца искат нещо ново, било то видео-игра, колело, ролери, фотоапарат и др. Накарайте ги да спестят сами необходимата сума за желаната от тях вещ. Така ще научат какво е алтернативна цена, или че трябва да се лишават от определени неща, за да могат да спестят за това, което искат. Също така те ще се научат да си поставят приоритети. Могат да заменят първоначалното си желание с нещо друго, което искат повече.

Стойността на парите

payday

За да осъзнаят децата ви стайността на парите и как се изкарват, можете да въведете плащане на символична сума за определени домашни задължения. Когато изкарват парите си с някакъв труд, те по-лесно ще оценяват стойността им и ще внимават за какво ги харчат.

Продължава на следваща страница…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …