сряда , февруари 22 2017
Начална Страница / Актуални / Що е то хеджиране и как се прави?

Що е то хеджиране и как се прави?

Чували ли сте терминът хеджиране? Най-вероятно да… За тези които не са обаче, ще се опитаме да го обясним.

Ето кога опциите са по-добра алтернатива от акциите

Всъщност това е нещо, с което всеки инвестиращ на фондовите пазари трябва да е запознат. Причината – хеджирането може да ви помогне да не загубите целия си капитал, при по-рискови инвестиции. А такива рано, или късно се поемат от всеки инвеститор, поради една, или друга причина.

Та какво е хеджирането?

хеджфондове

Най-добрият начин да осъзнаете какво е хеджирането, е да мислите за него, като за застраховка. Застраховка, срещу събитие, което не искате да се случи (в случая да загубите пари), но ако настъпи, част от негативните последствия да се неутрализират.

Та, хеджирането е неизменна част от нашия живот, дори в направления, които не се отнасят само до фондовите пазари. Когато си купувате имот например и го застраховате срещу пожар, то вие се хеджирате. Или при настъпване на пожар, ще получите определено обезщетение.

Когато говорят за хеджиране на фондовите пазари, индивидуалните и професионалните инвеститори имат в предвид неутрализиране на непосилно големи загуби в техните портфейли.

Що е то опции и как да търгувате с тях?

Хеджирането се извършва обикновено с ползването на финансови инструменти, които се наричат деривати. Най-честите деривати използвани за хеджиране са опциите и фючърсите.

Купувайки опции, или фючърси, базирани върху определен инструмент, инвеститорите на практика ще се облагодетелстват от него (той ще поскъпва), при настъпване на неочаквано събитие, или това което се е смятало от инвеститорите за по-малко вероятно.

Например, ако имате акции на Alibaba в портфейла си, като разчитате, че те ще поскъпнат след изнасяне на резултатите на компанията, то може да се хеджирате, срещу потенциалното им поевтиняване (при по-лоши от очакванията резултати) с покупката на пут-опции.

Така при поевтиняване на акциите на Alibaba, пут-опциите ще поскъпнат и ще неутрализират част от загубите ви от това, че ги държите в портфейла си.

Технически да се хеджирате, означава да държите два актива с отрицателна корелация. Това означава, че ако единия актив поевтинява, то другия ще поскъпва.

Трябва да отбележим обаче, че хеджирането не е „безплатно“. То си има цена, в лицето на премия, при която дериватите се търгуват. Ето защо преди да прибегнете до хеджиране на портфейла си, добре е да сметнете струва ли си цената на хеджирането. Много често, цената за това да се хеджирате, може да „изяде“ цялата ви потенциална печалба.

Провери също

Какви са най-големите пенсионни страхове на американците?

Американците не пестят достатъчно за пенсионирането си. За съжаление, българите също… Една трета от пълнолетните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *