сряда , август 23 2017
Начална Страница / Актуални / Що е то опции и как да търгувате с тях?

Що е то опции и как да търгувате с тях?

Търговията с опции е много специфична. Тя изисква две основни неща. Първо да сте прави, че определен актив ще се движи силно в една посока (разбира се да познаете тази посока) и второ, очакваното силно движение да се случи в рамките на определения от опциите срок.

Всъщност да започнем малко по отдалеч. Какво представляват опциите?

Това са деривати, които ви дават правото (но не и задължението), да купите или продадете определен актив на предварително определена цена до определена дата. Разбира се, за това право си плащате, чрез заложената в цената на опцията премия, разликата между настоящата цена на актива и цената, на която можете да си изпълните правото.

опции

За тези, които си мислят, че търговията с опции е лесна работа, ще припомним, че според редица експерти да търгувате опции „извън пари“, или със страйк по-висок (за кол опциите) и по-нисък (за пут опциите) от настоящата цена на актива е един от най-сигурните начини да си загубите парите.

Трябва да отбележим обаче, че опциите безспорно си имат и своите достойнства.

Как най-често си губите парите на борсите?

Може би най-голямото им предимство е, че позволяват да се хеджирате. Това означава да застраховате позициите си срещу потенциално движение в противоположната на очакваната от вас посока.

Или ако примерно имате акции на Alibaba в портфейла си, но очаквате силна волатилност във връзка с предстоящите резултати на компанията в началото на ноември, можете да се застраховате от потенциално силно понижение, след резултатите с пут-опции на компанията.

На практика имайте в предвид, че едва ли някога ще упражните опциите. Обикновено трейдърите ги търгуват със спекулативна цел, без идея да купуват реалните активи.

Един опционен контракт, базиран на определена акция например, дава право на купувача му да купи (при кол-опциите), или да продаде (при пут опциите) 100 от акциите на компанията.

Например кол-опция на Alibaba със страйк 105 долара (която е в пари, защото цената на акциите на компанията в момента са по-високи при ниво от 105.89 долара) е била с цена от 5.80 долара към края на септември и падеж на 4-ти ноември.

Т.е. инвеститор купил един опционен контракт ще трябва да плати 580 долара, (за правото да си купи 100 акции) по 105 долара всяка.

За да е на печалба от цялото това упражнение, до четвърти ноември акциите на компанията трябва да се търгуват при нива над 110.80 долара. Ако цената е по-ниска от 105 долара, инвеститорът ще загуби своите 580 долара. Както можем да видим, цената е била под 105 долара на падежа, така че инвеститорът на практика си е загубил парите.

Хубавото при опциите, че освен за хеджиране на портфейли, те могат да се използват и изцяло за спекулации. В допълнение има много и най-разнообразни опционни стратегии, от които инвеститорите могат да се възползват, ако имат конкретна идея за пазара, или за друг актив.

Една от най-разпространените опционни стратегии се нарича „страдъл“. При нея инвеститорите купуват едновременно пут и кол-опции, като разчитат на голямо движение в цената на актива. Рисковете при тази стратегия са, че последните могат да загубят всички инвестирани средства, ако актива се движи в рейндж или пък не направи достатъчно голямо движение в една от двете посоки, за да се компенсират платените премии.

Всъщност тази стратегия е приложима и може да носи резултати, покрай тримесечни отчети на компании, когато не рядко виждаме движения от по 10% и дори повече…

Провери също

опции

Един от най-сигурните начини да печелите на фондовите пазари

Един от най-сигурните начини да си загубите парите на фондовите пазари, е като купувате опции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *