събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Актуални / Какво съветва Бъфет в последното си годишно писмо към акционерите?

Какво съветва Бъфет в последното си годишно писмо към акционерите?

Годишното писмо на Уорън Бъфет към акционерите на управлявания от него фон Berkshire Hathaway е факт.

Писмото покрива няколко теми, докосвайки такива от обратното изкупуване на акции от компаниите, до любимата му книга за 2016-та година. В него могат да се открият и някои инвестиционни съвети.

Инвестиционните правила на Бъфет, за да инвестирате успешно

„През годините, често са ме питали за инвестиционен съвет и в процеса на отговаряне, научих доста неща за човешкото поведение“, коментира Бъфет в писмото си. „Това, което често препоръчвах в миналото е нискоразходен индексен фонд, базиран на широкия щатски индекс S&P 500. Трябва да отбележа, че моите приятели, обаче, рядко следваха това предложение“.

уорън бъфет

Всъщност, Бъфет не еднократно е описвал в свои изказвания, „бащата на индексните фондове“ Джак Богъл, като истински „герой“.

Не всички обаче, са се вслушвали в съвета на Бъфет. „Вярвам, че нито един от супербогатите индивидуални, институционални или пенсионни фондове, са следвали този ми съвет, когато съм им го давал“, допълва още Бъфет в писмото си.

„Вместо това, тези инвеститори любезно ми благодаряха, за моите мисли и се разграничаваха от това да ме слушат, когато „биех алармата“ за портфолио-мениджърите с високи такси. Те се обръщаха към услугите на хипер-помощници или консултанти. Тези професионалисти обаче, се отличаваха с един общ проблем. А именно, че те няма как да съветват клиентите си, да добавят и добавят индексен фонд базиран на S&P 500 към портфейла си. Това би било „убиец на кариерата“ им. А резултатите от техните съвети бяха в посока на таксуване на големи такси и влизане на големи суми в техните консултантски фирми. Най-богатите имат усещане, че са специални, че трябва да се хранят с най-добрата храна, да посещават най-добрите училища, най-добрите жилища, пластична хирурзи и така нататък. Така, че те имат усещането, че с парите си трябва да си купуват „по-добри“ неща, от тези на масата. Този начин на мислене, възпира супер-богатите от инвестиция, присъща за дребните инвеститори с малки спестявания, макар и да става въпрос за възможно най-добрия за тях продукт“, смята още Бъфет.

„Според моите изчисления, супербогатите са пропуснали над 100 милиарда през последното десетилетие, от начина си на мислене. Помислете, дори 1% такси и комисиони върху богатство от 1 трилион долара, е сериозна сума. Разбира се не всички богати инвеститори, насочили средствата си към хеджфондове, са се представяли по-зле от S&P 500 през последните десет години. Въпреки това обаче, масовото представяне е по-зле“.

Основната част от тези „загуби“, според Бъфет, за съжаление са за пенсионните фондове, които трябва да се грижат за спестяванията на средните американци, като ще са за сметка на данъкоплатците.

„Човешкото поведение няма да се промени. Богатите инвеститори, най-вероятно ще продължат да смятат, че заслужават „по-добри“ от масата инвестиционни съвети. Съветниците които ползват, ще продължат да стават много богати. През тази година „магическата комбинация“, могат да са хеджфондовете, през следващата нещо друго. В крайна сметка обаче, може да продължи да важи старото правило – когато човек с пари, се срещне с човек с опит, обикновено човека с опит, се превръща в човек с пари, а човекът с пари, в човек с опит“, заключава Бъфет.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *