събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Актуални / Случващото се с Deutsche Bank е уникално и може да промени политиката на ЕЦБ

Случващото се с Deutsche Bank е уникално и може да промени политиката на ЕЦБ

Случващото се с Deutsche Bank е нещо уникално. Защото за добро или лошо то ще промени много неща…

А какво точно се случва?

Акциите на най-голямата немска банка достигнаха рекордно в историята дъно, притиснати от информацията, че немското правителство не смята да подкрепи банката във връзка с наложените й в размер на 14 милиарда долара глоби от щатските регулатори. Те пък са резултат от разследване, свързано с търгувани ипотечни облигации отпреди финансовата криза.

дойче банк

Каква ирония… Разследване на събития отпреди кризата, могат да доведат до нова финансова такава…

Днес акциите на немската финансова институция се понижиха със 7% и се търгуват при нива невиждани в историята, под 12 долара на щатските пазари.

Инвеститорите са притеснени, че липсата на подкрепа от страна на немското правителство, могат да доведат до по-нататъшни трудности за банката. Това пък според тях е много вероятно да подтикне банката към единственото решение – повишение на капитала.

Ироничен е фактът, но трудностите за немската банка, до голяма степен стартираха с политиката за „стабилизиране“ на икономиката на ЕС, от страна на европейската централна банка и програмата на отрицателни лихви и рекордно изкупуване на облигации.

Това сериозно влоши финансовите резултати на Deutsche Bank, което пък доведе до повишаване в търсената доходност от страна на акционерите, купуващи техните облигации.

Новината за налагането на рекордни глоби върху банката пък, бяха „последната капка с която чашата на търпението преля“.

Какво следва от тук нататък?

Сценариите за банката не са особено добри, поне за акционерите й. Повишаване на капитала, звучи като най-логична стъпка. То обаче, най-вероятно ще е за сметка на настоящите акционери, като ще разводни капитала на банката при доста ниски цени на акциите.

Според редица експерти, немското правителство едва ли ще остави банката да колабира. Тя е твърде голяма и важна не само за немската икономика, но и за цялата финансова система.

Ако правителството не подкрепи банката, това може да обезсмисли всички мерки на европейската централна банка и „похарчени средства на данъкоплатците“, като предизвика ефекта на доминото (който вече сме виждали до какво води), а защо не и нова финансова криза.

Много е вероятно немското правителство да се включи, но при по-ниска цена в акциите на финансовата институция, примерно когато станат по 10 долара, или дори по-малко.

И докато предстои да гледаме с интерес как ще бъде решена ситуацията, като не се съмнявайте, че решение ще излезе съвсем скоро, защото безпрецедентния срив в акциите на банката и доверието в целия финансов сектор не е добре да продължава дълго, то въпросът е какви ще са последствията?

А косвените последствия могат да са много неочаквани – осъзнаване и натиск върху ЕЦБ и Марио Драги, да промени „безумната политика“ на отрицателни лихви, които и без това са със съмнителен ефект за икономиката. Подобен натиск е много вероятно да дойде именно от Германия и Меркел, които и без това не са сред най-големите „фенове“ на провежданата монетарна политика в момента. А защо не и до оставката на Драги…

Защото политиката на отрицателни лихви може да има и други косвени жертви в банковата система, а проблеми с още една супер-голяма финансова институция, като Deutsche Bank, може и вече да не могат да бъдат овладени.

Защо DB няма да бъде изоставена подобно на Lehman Brothers?

фалит

Според доклад на МВФ, немската банка се превърна в най-важната банка за стабилността на финансовата система. Т.е. срив на банката би предизвикал най-голям домино ефект след себе си. Банката влиза в категорията „твърде голяма, за да се провали“, като е с най-голямо значение заедно с още четири финансови институции – HSBC (HSBC), Credit Suisse (CS), JP Morgan (JPM), и Goldman Sachs (GS).

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *