неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Какво се е случвало с пазарите, когато републиканците са имали такава власт?

Какво се е случвало с пазарите, когато републиканците са имали такава власт?

От началото на следващата година, републиканците ще имат почти пълна власт. Те ще контролират Сената, Конгреса и президентската институция. Всъщност това се е случвало само още два пъти в историята.

Та въпросът, който може би се върти в главите на инвеститорите е, как това ще се отрази на фондовите пазари?

Тръмп президент – може да създаде добри възможности за инвестиции

Всъщност, традиционното схващане е, че най-добре за фондовите пазари е, когато има равновесие и нито демократите, нито републиканците имат пълен контрол върху изпълнителната власт… Дали обаче, то е вярно на практика?

Републиканците са разполагали с подобна на настоящата доминация, само още два пъти в историята, от 1950-та година насам. Един път за две години – между 1953 и 1954-та година и веднъж за четири години – между 2003-та и 2006-та година.

тръмп

Противно на очакванията, пазарът през тези два периода е направил нещо уникално. През първия период се е повишил с 35.8%, а през втория – с цели 61.2%.

Тези повишения са сериозни, като се превеждат в средногодишен ръст от 14%. При това без включване на дивидентите за тези периоди.

Индексите се представят много добре обаче, не само когато републиканците са имали доминация. Когато демократите са имали пълен контрол върху изпълнителната власт, то представянето на пазара, отново е било далеч по-добро от периодите, без някой да има подобно надмощие.

Или казано по друг начин, настоящата обстановка, може и да не е чак толкова лоша за инвестиращите на щатските пазари. А това, което им остава на всички да се надяват е, че историята се повтаря.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *