неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Какво ще направи Фед при следващата рецесия?

Какво ще направи Фед при следващата рецесия?

Всички погледи на инвеститорите са насочени към заседанието на Фед през тази седмица и решението на резерва относно лихвите.

Искате да играете за повишение на лихвите от Фед? Ето предложение от GS

И докато минимален брой от пазарните участници, по-малко от 20%, очакват комитета по парична политика да повиши лихвите, то един въпрос започва да притеснява във все по-голяма степен инвеститорите. А именно – „Какво ще направи Фед при следващата рецесия?“.

Не се заблуждавайте, рецесии се случват и то на всеки 7-10 години, в исторически план. Рано или късно ще дойде следващата рецесия. А на база на този тайминг и предвид на факта, че последната рецесия бе през 2008-ма година, много е вероятно да сме близо до следващата такава.

джанет йелън

Проблемът е, че при всяка една от предходните рецесии, в исторически план, Фед понижава лихвите. Дали това помага на икономиката не е съвсем ясно, но е факт, че лихвите са били намалявани. А в момента лихвите са близо до рекордно най-ниските си нива…

След последната рецесия, Фед направи нещо неправено досега – не прибегна към по-бързо повишение на лихвите, което да даде възможност за потенциалното им понижение, когато икономиката отново изпита затруднения.

Или казано по друг начин, резервът за понижение на лихвите от настоящите им нива е почти нулев…

Какви ще са опциите на Фед в среда на ниски лихви и при евентуална нова рецесия?

Много е вероятно резервът да прибегне до нови програми по „обратно изкупуване на активи“. Предходните три програми, показаха че са доста ефективни, поне по отношение на стабилизиране на цените на финансовите активи. Отново ефектът им по отношение на реалната икономика остана доста „съмнителен“.

Възможност за политика на наливане на трилиони долари във финансовата система, Фед най-вероятно ще види по направление на ниското ниво на инфлация.

И докато това може да се вижда като потенциално добра възможност от инвеститорите, предвид на факта, че предходните подобни програми „изстреляха пазарите“ нагоре, този път може да не се случи точна така.

Причината, че щатските индекси и акции ще стартират от далеч по-висока база, а финансовите съотношения също са при много по-високи нива от тези в исторически план.

В допълнение нови финансови стимули, и „пускане на печатницата на пари“, този път могат да инициират ускоряване на инфлацията.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *