петък , август 18 2017
Начална Страница / Актуални / Към коя врата ще бъде насочена Великобритания?

Към коя врата ще бъде насочена Великобритания?

Референдумът във Великобритания внесе сериозен смут относно това какво ще е бъдещето на страната, както и това на Европейския съюз.

Излизането на Великобритания най-вероятно ще се случи след години на преговори, относно това какви ще са новите отношения на страната с ЕС. Ето три възможни сценария във връзка с това, дадени от Торстен Слок, главният икономист на Deutsche Bank.

Застрашени ли са пенсионните спестявания в светлината на Brexit?

Първият сценарий е свързан с бавното излизане на страната и запазване на „нормалните отношения“, смята Слок. Той подчертава, че ЕС е с изключителна тежка бюрокрация и въобще не обича промените.

великобритания

По време на срещата в Брюксел са били отделени три часа да се обсъждат вътрешно-бюрократични норми, преди да започне да се говори изобщо за потенциалното излизане на Великобритания.

При втория сценарий, случилото се във Великобритания може да доведе до вълна от референдуми и в други страни.

Следващите потенциални кандидати за подобни действия са Холандия, Швеция и Дания. Франция също може да напусне съюза, ако до подобно решение се стигне в други водещи европейски страни, предупреди Марин Ле Пен, ръководител на крайно десните във Франция.

UBS: Ето къде да си вложите парите след BREXIT

При този вариант, ЕС може да е далеч по критичен и неотстъпчив спрямо Великобритания, в опита си да запази целостта си и да даде пример на другите желаещи за напускане, какво могат да очакват при подобни решения.

Третият вариант е свързан с „интеграционен скок“, при който напускането на Великобритания може да направи ЕС дори по-силен. Това може да даде добър повод на страните в еврозоната да премахнат част от прекомерните си регулации и бюрокрация.

Кой вариант ще избере ЕС и какво предстои да си случи, тепърва ни предстои да видим…

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …