неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Поставя ли се „капан за мечки“ и как можете да изиграете формиране на връх?

Поставя ли се „капан за мечки“ и как можете да изиграете формиране на връх?

Дали ще е траен или не, индексът S&P 500 регистрира нов исторически връх. Предстои да видим обаче дали това ще е „капан за мечки“ (при който индексът се вдига, само за да бъдат закрити рекордните къси позиции на индивидуалните инвеститори, налице в момента), или ще е началото на по-нататъшен силен ръст.

При всички положения обаче, инвеститорите с желание да скъсяват, трябва да са изключително внимателни.

капан

Единственото сигурно, когато бъде пробит връх, особено на индекс, и особено невиждан в историята е, че няма нищо сигурно. Т.e. никой вече не може да се нагърби със задачата с някаква точност да прогнозира до къде ще се простре ръста.

Как големите оператори могат да изманипулират малките инвеститори при S&P 500?

„Кулата е паднала“ и в момента ръстът до голяма степен се предопределя от закриване на къси позиции.

А дали не им продават услужливо, големите институционални инвеститори, също няма как да знаем, можем само да предполагаме.

При всички положения, за инвеститорите като че ли е по-добре да стоят „извън игрището“ и търпеливо да изчакват своя момент за влизане в играта.

Как ще разберете, че е дошъл моментът?

Много просто… Като се доверите на техническия анализ. А според него, фалшив пробив или формиране на връх е налице при първата проява на по-сериозна слабост. Колкото по-скоро след връх се появи, толкова по-силен е сигнала.

За признак на такава слабост можем да приемем връщане на индекса под предишния му връх. Той обаче, е много близо – при едва 20-на пункта. Затова ще си дадем още малко отстояние и ще предложим, като ниво, което да е доказателство за слабост – психологическата граница от 2 100 пункта.

Търпението на пазарите в момента е добродетел?

Казано по друг начин, възможна стратегия за продавачите на късо е влизане със стоп при ниво малко под 2 100 пункта. Като стоп за ограничаване на загубата могат да поставят формирания вече връх (независимо на колко пункта е отдалечен).

Цел на потенциалното понижение на индекса при този сценарии, първоначално ще е скорошното му дъно при нива от около 1900 пункта, или понижение от около 10% от нивото, на влизане.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …