вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Френски съдия: Кервиел трябва да плати на Societe Generale 1 милион евро

Френски съдия: Кервиел трябва да плати на Societe Generale 1 милион евро

Френски съдия присъди, че Жером Кервиел, трябва да плати на водещата френска банка Societe Generale сумата от едва 1 милион евро, за нанесени щети. Това е нищожна част от нанесените за банката загуби в размер на 4.9 милиарда евро, за които бе набеден трейдърът.

Според съдията Патрик Уийон, Societe Generale носи известна отговорност за инцидента и една от най-големите търговски загуби във финансовата история.

Жером Кервиел – мошеник или изкупителна жертва?

Кервиел от години се бори с финансовата институция, по обвинението, че изцяло е отговорен за нанесената загуба за банката, следствие на неоторизирани действия.

жером кервиел

И докато трейдърът бе обвинен за виновен през 2014-та година, по криминалните обвинения срещу него, издадената присъда, да възстанови тази загуба на банката, е вече отхвърлена.

„Отвъд действията и мотивите на този, който е извършил престъпните действия и дори въпреки използваните сложни методи, довели до огромната загуба, то тя не би могла да бъде възможна без противоречивата природа на контролните системи на банката“, се казва в присъдата, описана в 29 страници.

Кервиел бе натрупал позиция в размер на 50 милиарда долара в европейски фючърси, използвайки фалшиви хеджиращи позиции и подправени документи. Банката е закрила позицията за три дни през януари на 2008-ма година, след като е открила неоторизираните му сделки.

Междувременно адвокатите на Кервиел са поискали преразглеждане на размера на нанесените от трейдъра щети.

Кервиел излежа пет месеца от тригодишната си присъда за „накърняване на доверието“ на финансовата институция в която е работил. Той нееднократно твърдеше, че е жертва, като хората които са го надзиравали, често са поглеждали „на другата страна“, докато е правил печалби за банката по същия начин.

През тази година обаче, късмета започна да работи на негова страна. Съдът го възнагради с половин милион долара, обезщетение за неправомерно уволнение.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *