събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Жером Кервиел – мошеник или изкупителна жертва?

Жером Кервиел – мошеник или изкупителна жертва?

Нормално ли ви се струва, трейдър да формира позиция в размер на 1.5 пъти пазарната капитализация на банката за която работи или по-голяма от БВП на Камбоджа?

Вижте още: SOFIX предоставя на инвеститорите една от най-големите възможности от 16 години…

Това на практика прави Жером Кервиел, младши трейдър с деривати във френската Societe Generale, който е получавал доход в размер на 66 000 долара на година…

Към 9-ти януари 2008-ма година, Кервиел е формирал позиция в размер на 73 милиарда долара в индексни фючърси, инициирала загуба за френската банка в размер на 7.2 милиарда долара или шест пъти повече от това, което Ник Лийсън губи за Barings.

жером кервиел

Кервиел е купил фючърси върху европейски индекси на стойност 30 милиарда евро, 18 милиарда евро в немския DAX и 2 милиарда евро фючърси базирани на FTSE. Тези контракти са изтичали след един до три месеца. Т.е. трейдърът е залагал на ръст на посочените индекси в следващите няколко месеца.

Кервиел е бил оторозирина да прави арбитражи базирани върху фючърсите на европейските индекси, като е продавал други деривати, на свързани активи, които да му носят печалби, ако посоката не бъде правилно прогнозирана.

Вижте още: Всеки път, когато това се е случвало, SOFIX е растял със 100%

Трейдърът обаче, е успял да хаква системата за надзор в банката (поне според официалната версия), като е осъществявал само едната от сделките по арбитража (тоест заемал си е нетна позиция в една от двете посоки).

С използването на подобни неуторизирани сделки, Кервиел е направил печалба на френската банка от близо 2 милиарда долара през 2007-ма година.

До голяма степен изненадващо е било откритието в процеса на разследването, че предприетите сделки от Кервиел, на практика са целели да реализират загуби. Той се е уплашил, че натрупаната от предходната година печалба, в размер на близо 2 милиарда долара, ще бъде разкрита и ще остане без работа, затова че е злоупотребил и си е послужил с измама.

Вижте още: Apple пасва идеално в портфейла на Бъфет, а защо не и във вашия

Това до голяма степен обяснява защо Кервиел е правил залог за повишение на индексите, в момент, когато дълговата криза е била в разгара си. Повечето пазарни участници са излизали от пазара в този момент и са повишавали късите си позиции, напълно противоположно на това, което Кервиел е правил.

Първите признаци за проблемите на френската банка се появиха на 18-ти януари, когато в последния час на търговия, акциите й губят 8% от стойността си. Явно това е първото изтичане на информация, относно рекордната загуба на трейдъра.

В момента, в който мениджмънта на банката научава повече за действията на Кервиел, те го уволняват. Мениджърите обаче, все още е трябвало да се справят с огромната открита позиция в размер на 73 милиарда долара от индексни фючърси, която вече е била загубила на банката 1.4 милиарда долара.

Банката решава да продаде позицията възможно най-бързо, което предопределя и загубата й в крайна сматка в размер на 7.2 милиарда долара, а Жером Кервиел се превръща в трейдъра с най-голяма загуба в историята.

Или поне такава е официалната версия…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …