Начална Страница / Актуални / Не винаги ливъриджът е лошо нещо!

Не винаги ливъриджът е лошо нещо!

Не веднъж и два пъти сме изразявали негативното си отношение към ливъриджа – или това да ползвате заемен капитал, когато търгувате. Нещо повече, срещу ливъриджа се е изказвал много пъти и нашият идол – Уорън Бъфет. „Виждал съм повече хора да се провалят заради алкохол и ливъридж…“, твърди „оракулът от Омаха“.

ливъридж

И все пак… Всички го ползваме. Така, че важното е да го ползваме разумно. Сега ще представим историята на един инвеститор, натрупал „минисъстояние“ благодарение на два фактора – капитализирането на парите с времето (благодарение на най-големия ви приятел сложната лихва) и ливъридж (но с далеч по-разумното му ползване от това, което много инвеститори правят, особено на валутните пазари).

Името му е Ранкин Ходжинс. Роден през 1921-ва година в Канада, той е работил в сферата на застраховането, като не е изкарвал повече от 65 000 долара на година.

През 1978-ма година, Ходжинс започва да инвестира на фондовите пазари. Стартовия му капитал е 200 000 долара, като заема и 18 000 долара от банката.

До 2012-та година, неговият капитал вече набъбва до 6.6 милиона долара. Или доходност от 11.8% на година.

Как го е направил?

На първо място си е определил лесен начин за подбор на акции и инвестиционна стратегия. Купувал е големи позиции в дивидентни компании, като канадските банки.

След това се е възползвал от силата на сложната лихва, която превръща 1 долар в 95 долара след двадесет и пет години, при годишна доходност от 20%.

compoundinterest

И на следващо място, Ходжинс е ползвал ливъридж, или заемен капитал. Нивото на ползван ливъридж, често е достигало между два и три пъти неговия собствен капитал.

Ходжинс, разбира се е имал трудни периоди. Той е загубил 20% от портфейла си по време на фондовия крах през 1987-ма година. Губи 750 000 долара по време на кризата от 2001-ва година, както и няколко милиона долара по време на финансовата криза от 2008-2009 година.

Това обаче, не го спира. С постоянство и увереност той продължава да увеличава и увеличава своите средства…

Разбира се инвеститорите никога не бива да забравят, че ливъриджът увеличава в пъти не само обема на реализираните печалби, но и тези на загубите. Затова – ползвайте го с повишено внимание!

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *