Начална Страница / Актуални / Кои са седемте най-богати хора на планетата?

Кои са седемте най-богати хора на планетата?

Ако се чудите кои са най-богатите хора в света, то не се чудете повече. Сега ще ги представим. Всички те са мъже, като повечето от тях са американци.

Бил Гейтс – 75 милиарда долара

бил гейтс

Гейтс основава своята компания Microsoft в средата на 70-те години на миналия век. Тя се превръща в най-голямата софтуерна компания, като прави Гейтс най-богатия човек в света, почти неизменно през последните десетилетия.

Най-богатите наркобарони на всички времена

Гейтс напуска от поста изпълнителен директор на Microsoft през 2000-та година, като се отдава заедно със съпругата си на благотворителност. Постепенно Гейтс намаля дела си в компанията, като към момента, той е в размер на под 3%.

Амансио Ортега – 67 милиарда долара

Ортега основава бързоразвиващата се марка от дрехи Zara с тогавашната си съпруга Розалия през 1975-та година. Към днешна дата, компанията му Inditex SA, която обединява популярните марки Zara, Massimo Dutti и Pull&Bear, разполага с над 6 600 магазина по целия свят.

Първата му съпруга – Розалия Мера, почина през август на 2013-та година на 69 годишна възраст, като тя бе най-богатата жена в Испания.

Ортега се жени за втори път, за настоящата си жена Флора през 2001-ва година. Двамата живеят в дискретен апартамент в близост до Атлантическия Океан.

Уорън Бъфет – 60.8 милиарда долара

photo-warren-buffett

Бъфет започва да инвестира още като тинейджър, през 40-те години на миналия век. Той изгражда империята си, покрай Berkshire Hathaway. Известен е с предпочитанията си да инвестира в традиционни бизнеси и да страни от технологичните компании. От 2006-та година, дарява голяма част от богатството си на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Акциите на управлявания от Бъфет фонд – Berkshire Hathaway, поскъпнаха с 20% през миналата година. Това повиши нетното благосъстояние на „оракулът от Омаха“ с 12.3 милиарда, или повече от който и да е друг от милиардерите в САЩ.

Карлос Слим Хелу – 50 милиарда долара

Слим е известен със скромния си начин на живот и предпочита, вместо да харчи състоянието си, да връща средствата в реалната икономика.

В интервю пред Reuters, веднъж Слим опреличи богатството с овощна градина, защото „трябва да се грижиш да расте, да реинвестираш, да го правиш по-голямо и да го диверсифицираш в други области“.

Седемдесет и шест годишния милиардер няма частни самолети, яхти и все още кара стария си Mercedes-Benz.

Джеф Безос – 45.2 милиарда долара

bezos jeff

Изпълнителният директор на щатската компания Amazon изпревари моментно по богатство Уорън Бъфет и се превърна във втория най-богат човек в САЩ и третия най-богат човек в Света, през октомври.

Това бе първия път от петнадесет години насам, в които Бъфет губи позицията си на втория най-богат човек в САЩ.

От февруари 2012-та година акциите на Amazon добавиха 300% към стойността си, докато индексът следящ представянето на онлайн-търговците се е повишил едва с 50%. Или представянето на компанията е било шест пъти по-добро от това на сектора, в който оперира.

Марк Закърбърг – 44.6 милиарда долара

През октомври, Марк Закърбърг, изпълнителен директор на Facebook, влезе в топ-пет на най-богатите хора в САЩ за пръв път. И предвид представянето на акциите на най-голямата социална мрежа в света, Закърбърг едва ли ще излезе скоро от класацията на десетте най-богати хора в света.

Закърбърг и неговата съпруга, са се отдали на благотворителност. Той обяви плановете си да дари 99% от богатството.

Лари Елисън: 43.6 милиарда долара

Изпълнителният директор на Oracle, датира в списъка на най-богатите хора в света от много години насам. Той бе изместен в класацията по богатство обаче, от Закърбърг и Безос през тази година.

лари елисън

Елисън, все още притежава 27% от основаната от него компания, която се оценява на около 160 милиарда долара.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *