неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Кои са седемте най-богати хора на планетата?

Кои са седемте най-богати хора на планетата?

Ако се чудите кои са най-богатите хора в света, то не се чудете повече. Сега ще ги представим. Всички те са мъже, като повечето от тях са американци.

Бил Гейтс – 75 милиарда долара

бил гейтс

Гейтс основава своята компания Microsoft в средата на 70-те години на миналия век. Тя се превръща в най-голямата софтуерна компания, като прави Гейтс най-богатия човек в света, почти неизменно през последните десетилетия.

Най-богатите наркобарони на всички времена

Гейтс напуска от поста изпълнителен директор на Microsoft през 2000-та година, като се отдава заедно със съпругата си на благотворителност. Постепенно Гейтс намаля дела си в компанията, като към момента, той е в размер на под 3%.

Амансио Ортега – 67 милиарда долара

Ортега основава бързоразвиващата се марка от дрехи Zara с тогавашната си съпруга Розалия през 1975-та година. Към днешна дата, компанията му Inditex SA, която обединява популярните марки Zara, Massimo Dutti и Pull&Bear, разполага с над 6 600 магазина по целия свят.

Първата му съпруга – Розалия Мера, почина през август на 2013-та година на 69 годишна възраст, като тя бе най-богатата жена в Испания.

Ортега се жени за втори път, за настоящата си жена Флора през 2001-ва година. Двамата живеят в дискретен апартамент в близост до Атлантическия Океан.

Уорън Бъфет – 60.8 милиарда долара

photo-warren-buffett

Бъфет започва да инвестира още като тинейджър, през 40-те години на миналия век. Той изгражда империята си, покрай Berkshire Hathaway. Известен е с предпочитанията си да инвестира в традиционни бизнеси и да страни от технологичните компании. От 2006-та година, дарява голяма част от богатството си на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Акциите на управлявания от Бъфет фонд – Berkshire Hathaway, поскъпнаха с 20% през миналата година. Това повиши нетното благосъстояние на „оракулът от Омаха“ с 12.3 милиарда, или повече от който и да е друг от милиардерите в САЩ.

Карлос Слим Хелу – 50 милиарда долара

Слим е известен със скромния си начин на живот и предпочита, вместо да харчи състоянието си, да връща средствата в реалната икономика.

В интервю пред Reuters, веднъж Слим опреличи богатството с овощна градина, защото „трябва да се грижиш да расте, да реинвестираш, да го правиш по-голямо и да го диверсифицираш в други области“.

Седемдесет и шест годишния милиардер няма частни самолети, яхти и все още кара стария си Mercedes-Benz.

Джеф Безос – 45.2 милиарда долара

bezos jeff

Изпълнителният директор на щатската компания Amazon изпревари моментно по богатство Уорън Бъфет и се превърна във втория най-богат човек в САЩ и третия най-богат човек в Света, през октомври.

Това бе първия път от петнадесет години насам, в които Бъфет губи позицията си на втория най-богат човек в САЩ.

От февруари 2012-та година акциите на Amazon добавиха 300% към стойността си, докато индексът следящ представянето на онлайн-търговците се е повишил едва с 50%. Или представянето на компанията е било шест пъти по-добро от това на сектора, в който оперира.

Марк Закърбърг – 44.6 милиарда долара

През октомври, Марк Закърбърг, изпълнителен директор на Facebook, влезе в топ-пет на най-богатите хора в САЩ за пръв път. И предвид представянето на акциите на най-голямата социална мрежа в света, Закърбърг едва ли ще излезе скоро от класацията на десетте най-богати хора в света.

Закърбърг и неговата съпруга, са се отдали на благотворителност. Той обяви плановете си да дари 99% от богатството.

Лари Елисън: 43.6 милиарда долара

Изпълнителният директор на Oracle, датира в списъка на най-богатите хора в света от много години насам. Той бе изместен в класацията по богатство обаче, от Закърбърг и Безос през тази година.

лари елисън

Елисън, все още притежава 27% от основаната от него компания, която се оценява на около 160 милиарда долара.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *