понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Актуални / Кои въпроси интересуват най-много европейските инвеститори в момента?

Кои въпроси интересуват най-много европейските инвеститори в момента?

Борсовите индекси са в задънена улица и в относително тесен рейндж през последната година и половина. И макар широкият щатски индекс S&P 500 да е само на процент и половина от исторически най-високата си стойност, въпросителните пред инвеститорите са много.

Вижте още: Най-добрият начин да инвестирате на БФБ

Ето петте въпроса, които в най-голяма степен вълнуват участниците на фондовите пазари, синтезирани от най-голямата европейска банка – Deutsche Bank.

1. Може ли цената на петрола да се задържи, въпреки поскъпването на долара?

1-can-the-oil-price-hold-up-even-as-the-dollar-rises

Отговорът е – „Да, но не очаквайте петролът да се повиши много над 50 долара за барел“.

Според експертите на финансовата институци, брентът ще завърши годината при нива близки до настоящите, от 50 долара за барел.

Низходящият риск обаче, във връзка с потенциално по-нататъшно поскъпване на долара, остава. В допълнение неуспешни опити на страните от ОПЕК, за провеждането на единна политика по отношение на производството, също могат сериозно да натежат върху суровината.

2. Може ли китайският юан да се обезцени, без това да нарани цените на активите?

2-can-the-cny-chinese-yuan-depreciate-without-hurting-asset-prices

Отговорът е – „Не съвсем“

Китайската валута се е обезценила с 1.6% от средата на април. Слабостта е функция от очакванията за повишениe на лихвите от страна на Фед. С материализирането на повишението на лихвите обаче, поевтиняването на валутата най-вероятно ще продължи с пълна сила.

Китайската централна банка ще среща трудности в подкрепа на националната си валута с по-високи лихви, предвид на силната задлъжнялост и отслабването на ръста на икономиката.

Анализаторите на DB прогнозират обезценка на юана спрямо долара от над 6% до края на годината. Това сочи към по-нататъшни загуби за европейските пазари, предвид на силната корелация между представянето на индексите и движението на валутната двойка долар-юан.

3. Ще се повишат ли европейските индекси с преминаването на референдума за напускане на Великобритания на 23-ти юни?

3-will-european-equities-rally-as-brexit-fears-are-being-priced-out

Отговорът е – „Възможно е, но други политически събития, като изборите в Испания и предстоящия конституционален референдум в Италия през октомври, ще заемат мястото на брексита“.

Все още не може да се говори много за намаляване на премията за политически риск, заложена в търговията на европейските активи. Безспорно, отминаването на заплахата свързана с потенциалното излизане на Великобритания от ЕС ще действа позитивно върху инвеститорите. Колко точно ще е риска и какъв ще е резултатът от референдума, предстои да видим.

4. Има ли възможност за повишение на очакванията за печалбите?

4-is-there-scope-for-earnings-upgrades

Отговорът е – „Има малка вероятност, но по-скоро средните печалби в Европа ще се понижат с 2% през тази година.

В най-положителният сценарии на DB, очакванията са за ръст в печалбите на европейските компании от 1%, при продължаваща слабост на еврото спрямо долара.

5. Ще започнат ли стойностните акции най-после да се представят по-добре от пазара?

5-will-value-stocks-finally-start-outperforming

Отговорът е – „Най-вероятно не, заради комбинация от негативни фактори, включващи силен долар и по-нисък ръст на Китай“.

От немската банка не са убедени, че петролът ще продължи да се повишава в среда на сила за щатската валута и слабо представяне на развиващите се пазари.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …