понеделник , декември 11 2017
Начална Страница / Актуални / Колко още до следващата банкова криза в Европа?

Колко още до следващата банкова криза в Европа?

Направените стрес-тестове на европейската банкова система показаха, че повечето от регионалните банки са с адекватни нива на капитал, за да устоят на криза. Скептицизмът обаче, надделя в инвеститорите.

Разпродажбите доведоха до това – индексът Stoxx Europe 600 да се понижи с 1.8%, като най-губещи бяха книжата именно на банките.

Акциите на UniCredit SpA загубиха 7.3% от стойността си, а на британската Barclays Plc се понижиха с 2%. С 1.3% намали пазарната си капитализация Deutsche Bank AG.

банкова криза

Книжата на италианската Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, която се оказа най-зле представилата се финансова институция по време на тестовете, се разграничиха от понижението и добавиха 4.7% към стойността си.

Играта на „котка и мишка“ между ЕЦБ и търговските банки се задълбочава

Дори рекордно ниските финансови оценки на банките, спрямо пазара, не могат да накарат инвеститорите да погледнат към отрасъла. Рентабилността на банките е изправена пред сериозни предизвикателства, в условията на рекордно ниски нива на лихвите в Европа, коментират запознати.

„Отдавна е ясно, че някои финансови институции ще трябва да подсилят капиталовата си структура и да ограничат разходите си“, коментира Гилермо Сампере, ръководител на MPPM EK в Епщайн, Германия. „Все още предстои да бъде свършена много работа. Това води до задаването на логичния въпрос – колко още до следващата банкова криза в Европа“, коментира още Сампере.

Акциите на банките от индекса Stoxx 600 се възстановиха с 6.1% през юли. Въпреки повишението им обаче, те все още се търгуват при 27% по-ниски нива, спрямо началото на годината.

Решението на Великобритания да се оттегли от границите на ЕС, е друг фактор, довел до сериозното поевтиняване на банките от началото на годината.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *