неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Колко още до следващата банкова криза в Европа?

Колко още до следващата банкова криза в Европа?

Направените стрес-тестове на европейската банкова система показаха, че повечето от регионалните банки са с адекватни нива на капитал, за да устоят на криза. Скептицизмът обаче, надделя в инвеститорите.

Разпродажбите доведоха до това – индексът Stoxx Europe 600 да се понижи с 1.8%, като най-губещи бяха книжата именно на банките.

Акциите на UniCredit SpA загубиха 7.3% от стойността си, а на британската Barclays Plc се понижиха с 2%. С 1.3% намали пазарната си капитализация Deutsche Bank AG.

банкова криза

Книжата на италианската Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, която се оказа най-зле представилата се финансова институция по време на тестовете, се разграничиха от понижението и добавиха 4.7% към стойността си.

Играта на „котка и мишка“ между ЕЦБ и търговските банки се задълбочава

Дори рекордно ниските финансови оценки на банките, спрямо пазара, не могат да накарат инвеститорите да погледнат към отрасъла. Рентабилността на банките е изправена пред сериозни предизвикателства, в условията на рекордно ниски нива на лихвите в Европа, коментират запознати.

„Отдавна е ясно, че някои финансови институции ще трябва да подсилят капиталовата си структура и да ограничат разходите си“, коментира Гилермо Сампере, ръководител на MPPM EK в Епщайн, Германия. „Все още предстои да бъде свършена много работа. Това води до задаването на логичния въпрос – колко още до следващата банкова криза в Европа“, коментира още Сампере.

Акциите на банките от индекса Stoxx 600 се възстановиха с 6.1% през юли. Въпреки повишението им обаче, те все още се търгуват при 27% по-ниски нива, спрямо началото на годината.

Решението на Великобритания да се оттегли от границите на ЕС, е друг фактор, довел до сериозното поевтиняване на банките от началото на годината.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *