петък , януари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Колко смартфон – време трябва да отпускате на децата си?

Колко смартфон – време трябва да отпускате на децата си?

Смартфоните заемат все по-голяма част от живота на възрастните, като за съжаление подобна тенденция се наблюдава и при децата. И докато новите технологии неизбежно ще бъдат част от техния живот, трябва да ограничавате времето в което те прекарват с „умните устройства“, поради редица причини.

Колко често гледаме смартфона си през деня?

На въпроса, колко точно време да отпускате за работа със смартфони, таблети и други електронни устройства, отговарят щатски педиатри.

Родителите започват все по-рано да купуват „умни устройства“ на своите деца, което определено е грешка според педиатрите. Подобен род устройства се използват от родителите като „детегледачки“, като залъгалка да се хранят или дори, когато ги приспиват.

смартфони

Педиатрите обаче, препоръчват бебета под 18 месечна възраст да не гледат смартфони, таблети или дори телевизия.

Според ръководството на организацията на педиатрите пък, на деца на възраст между 2 и 5 години би следвало да им се ограничи времето със смартфоните и други „умни устройства“ до час и половина на ден, като това включва всякакви занимания с тези устройства.

Дори и по-големите деца, които ходят на училище, би следвало да имат ограничение за дневното ползване на смартфоните, за да могат да имат достатъчно време за сън и други физически дейности.

В допълнение, определени места би следвало да са „свободни от тези устройства“, като правилото трябва да важи включително и за родителите. Сред тези места трябва да се включват мястото за хранене и колата.

Силно се препоръчва, децата да не гледат никакъв тип устройства, час-час и половина преди лягане, заради вредното въздействие върху мозъка на така наречененото „синьо лъчение“, излъчвано от устройствата.

Добре е родителите да създадат навик, смартфоните да не са в детските стаи, когато децата си лягат, за да не се „изкушават“ да ги ползват през нощта, докато всички спят.

„В обобщение, все още има много съмнения, за вредното въздействие на смартфоните и „умните устройства“ върху здравето на децата. Доказателство за наличие на такива, би следвало да стимулират родителите да ограничат времето на ползването на тези устройства от страна на децата до разумни граници“, препоръчват още педиатрите.

Същото се препоръчва и за родителите. Твърде интензивното ползване на смартфоните, намалява времето за общуване с техните деца и може да доведе до конфликти родител-дете, на по-късен етап. В допълнение това дава също така лош пример на децата и е предпоставка за подобно поведение и в подрастващите, на по-късен етап от живота им.

Провери също

мечтател

10 навика, които да промените, за да сте по-продуктивен

Промени навиците си, за да промениш живота си… Ето десет навика, от които е добре …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *