четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Колко би трябвало да струват услугите на финансовите консултанти?

Колко би трябвало да струват услугите на финансовите консултанти?

Все повече хора се пренасочват към индексните фондове, с цел да заобиколят скъпите услуги на финансовите консултанти, които често не са особено ефективни и не носят след себе си доходност по-голяма от тази на пазара.

Как да откриете правилния за вас финансов консултант?

Схемата 2 и 20, все още е много типична, за хеджфондовете, или казано по друг начин да таксуват клиентите си с 2% от размера на активите им и 20% от реализираната печалба. И докато тази схема става все по-избягвана, то има инвестиционни схеми с далеч по-ниски комисиони.

Та колко в действителност би трябвало да струват услугите на консултантите?

финансово планиране

Отговор на този въпрос, се заема да даде Брад Джънг, директор на управляващото дружество на Russell Investments. Отговорът, се дава на база на това, колко точно консултантите спестяват на инвеститорите, от техните най-често срещани инвестиционни грешки.

А ето и резултатите:

Статистиката сочи, че финансовите консултанти добавят нетна стойност в размер на средно 3.75% за портфейл от 500 000 долара. Или това е максималния размер на таксата, която инвеститорите има смисъл да плащат на своите консултанти, смята Джънг.

Предвид на факта, че много от инвестиционните фондове, работят с по-ниски от тази такса, то може да се каже, че инвеститорите, често са „на далавера“.

Как е стигнато до този процент?

Това, че инвеститорите често не ребалансират портфейлите си им струва 0.2% на година. Това е разликата в доходността между един портфейл, който никога не се балансира и такъв, който се ребалансира всяка година.

Въз основа на 10 примерни портфейла за периода между 1988 и 2015-та година, Джънг стига до извода, че портфейлите, които никога не се ребалансират, са донесли среден доход на инвеститорите от 8.6%. За сравнение, ребалансираните портфейли са носели 8.8%. Или разликата е 0.2% на година.

Да се държат инвеститорите настрана, от лошите им навици, повишава доходността на последните с 2.1%. „Това е най-големият приносител на стойност от финансовите консултанти“, коментира експертът.

Основните грешки, които инвеститорите правят е да излизат от пазара в грешен момент – това включва излизане по време на корекции, или чакане на твърде дълго време, преди да се върнат на пазара.

„Това е така наречения риск от новините. Инвеститорите често се влияят в инвестиционните си решения от заглавията в медиите“, коментира Джънг.

Създаване на финансов план и предлагане на допълнителни услуги в инвестиционния процес, добавя за инвеститорите нови 0.25% по-голяма доходност.

Стойността на ъпдейтване на финансовия план и предлагане на услуги като образование, подготовка за пускане на данъчни декларации, застрахователни съвети и създаване на пенсионен план, добавят нови 0.75% към стойността на инвестициите на инвеститорите.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *