петък , януари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Три признака за предстояща рецесия в САЩ

Три признака за предстояща рецесия в САЩ

Светът на инвестициите е много по-рисков към днешна дата, в сравнение с преди няколко години. Това, че щатските индекси са при рекордни стойности, прави инвестициите там дори още по-рискови.

Няколко водещи световни финансови институции вече предупредиха инвеститорите да са много внимателни.

От GS например, понижиха оценката си на световните индекси за следващите три месеца, като заявиха, че очакват отрицателна доходност и спад в рамките на около 10% за водещите от тях.

Ето защо щатските индекси могат да коригират с 20%

Ето три направления, които могат сериозно да тревожат щатските инвеститори и да сочат приближаването на нова рецесия.

Най-големият риск пред пазарите, разбира се, е слабо растящата икономика. Водещата световна икономика отбеляза ръст от 1.2% през второто тримесечие на годината, като ръстът за първото бе занижен от прогнозирания 1.1% до 0.8% на годишна база.

рецесия

Или щатската икономика е под здравословния ръст от 2% през последните три поредни тримесечия.

Слабата икономика води след себе си и първата заплаха пред щатските пазари – спадът в тримесечните печалби.

През второто тримесечие, печалбите на щатските компании са се понижили с 3.7% на годишна база. Това бе шестото им поредно тримесечие на понижение.

рецесия печалби

Например, най-голямата по пазарна капитализация компания в света – Apple, регистрира понижение от 27% в печалбата си за второто тримесечие. Тя намаля от 10.7 на 7.8 милиарда долара.

Отрицателни са очакванията за ръста в печалбите на компаниите и за настоящото трето тримесечие, макар и спадът да се очаква да е близък до нулата.

На второ място налице е повишение в бизнес-фалитите.рецесия

Те растат с 9% през второто тримесечие, спрямо първото на годината. За първите шест месеца пък, ръстът е в размер на тревожните 23% на годишна база.

И на трето място, е понижението в събираемостта на данъците. Щатското министерство на финансите отчита ръст от 27% в бюджетния дефицит на годишна база до 401 милиарда долара. Т.е. налице е заплаха за финансовата стабилност в най-голямата световна икономика.рецесия

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *