петък , декември 15 2017
Начална Страница / Актуални / Пазарни корекции и сривове се случват – въпросът е „Кога?“

Пазарни корекции и сривове се случват – въпросът е „Кога?“

За тези, които са забравили, че пазарите са циклични и смятат, че един индекс може да се повишава до безкрай, Майкъл Маубосин припомня нещо, което инвеститорите не бива да забравят – пазарите са циклични, а корекции и „мечи пазари“ се появяват периодично.

Х. Дент: Срив за Dow подобен на този от 30-те години на миналия век

Изследване на Блейк ЛеБарон, икономист от Brandeis University, прави задълбочено проучване на всички корекции и кризи от 1928-ма година насам.

срив

Изследването сочи, че понижение от 5% за водещите индекси, се случва средно три пъти в годината. Загуба от 10%, обикновено се случва веднъж годишно. Понижение от 15%, традиционно се появява на всеки две години. И спад от над 20%, се случва веднъж на три-четири години.

И макар дълбочината и продължителността на спада да зависи от много и най-различни фактори, историята сочи, че по-сериозни корекции, се появяват през известен период от време.

Проблемът с това да се предвижват подобни спадове, е свързан с човешката психология. Обикновено много малко хора могат точно да прогнозират действията на цялата група от пазарни участници, защото пазарът е съставен от всякакъв род най-разнообразни инвестиционни групи, индивидуални и професионални инвеститори.

В допълнение, отново човешката психология до голяма степен предрича това, дали една корекция ще прерасне в криза и в пазарен срив, или ще отшуми бързо с времето.

Така, че не забравяйте следното:

Акциите ще претърпят период на ниска възвръщаемост!

Просто не се знае кога…

Акциите ще претърпят корекция!

Не е ясно кога…

Акциите ще претърпят пазарен срив!

Отново не се знае кога…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *