понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Пазарни корекции и сривове се случват – въпросът е „Кога?“

Пазарни корекции и сривове се случват – въпросът е „Кога?“

За тези, които са забравили, че пазарите са циклични и смятат, че един индекс може да се повишава до безкрай, Майкъл Маубосин припомня нещо, което инвеститорите не бива да забравят – пазарите са циклични, а корекции и „мечи пазари“ се появяват периодично.

Х. Дент: Срив за Dow подобен на този от 30-те години на миналия век

Изследване на Блейк ЛеБарон, икономист от Brandeis University, прави задълбочено проучване на всички корекции и кризи от 1928-ма година насам.

срив

Изследването сочи, че понижение от 5% за водещите индекси, се случва средно три пъти в годината. Загуба от 10%, обикновено се случва веднъж годишно. Понижение от 15%, традиционно се появява на всеки две години. И спад от над 20%, се случва веднъж на три-четири години.

И макар дълбочината и продължителността на спада да зависи от много и най-различни фактори, историята сочи, че по-сериозни корекции, се появяват през известен период от време.

Проблемът с това да се предвижват подобни спадове, е свързан с човешката психология. Обикновено много малко хора могат точно да прогнозират действията на цялата група от пазарни участници, защото пазарът е съставен от всякакъв род най-разнообразни инвестиционни групи, индивидуални и професионални инвеститори.

В допълнение, отново човешката психология до голяма степен предрича това, дали една корекция ще прерасне в криза и в пазарен срив, или ще отшуми бързо с времето.

Така, че не забравяйте следното:

Акциите ще претърпят период на ниска възвръщаемост!

Просто не се знае кога…

Акциите ще претърпят корекция!

Не е ясно кога…

Акциите ще претърпят пазарен срив!

Отново не се знае кога…

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *