петък , януари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Как да се предпазвате от лоши инвестиции?

Как да се предпазвате от лоши инвестиции?

Както вече уточнихме, на пазара винаги може да се печели, независимо от това накъде се движи. Преди да започнете да печелите обаче, трябва да сте наясно и от какво трябва да се пазите, или кои инвестиции обикновено се превръщат в губещи:

Ето как да инвестирате 10 000 лева (според експерти)

Компании с маржин на печалбите под 20%

При тях шансовете за грешка са много големи, защото това обикновено са компании операрищи в ниско печеливши сектори. Тук само един процент маржин на печалбата надолу, води след себе си до големи загуби.

маржин печалба

В допълнение с нисък маржин се отличават и стартъпи, които за да печелят пазарен дял, са решили да предлагат продуктите и услугите си при много ниски цени.

Компании, които не са водещи в сектора си

Както се казва „получаваш това, за което си платил“. С други думи, второразрядните компании си остават второрязрадни. Освен ако не смятате, че някой ден ще се превърнат в пазарни лидери, тези компании не би следвало да получават вашите средства. Те винаги ще се отличават с дисконт спрямо пазарния лидер.

Как да откривате пазарните лидери? Лесно… Обикновено това са компаниите с най-голяма пазарна капитализация в сектора си.

„Инвестирайте в пазарни лидери“, е съвет даван от не кой да е, а от самия Бъфет.

Компании, които се търгуват много слабо

Ниската ликвидност означава, че влизането и излизането от тях е много трудно и обикновено ще трябва да платите сериозна „ликвидна премия“, за удоволствието да сте акционери.

В допълнение тези компании обикновено са силно волатилни и могат да се придвижват значително в една от двете посоки, което да води съществени загуби след себе си.

На инвеститорите освен сложната задача да анализират фундамента, ще им се наложи да правят анализ и на ликвидността на тези компании.

Пет съвета, за да сте по-добри в инвестирането

Компании, които току що са оповестили голямо придобиване

Сделките по сливания и поглъщания обикновено са добри, но за компаниите които стават обект на покупка. Много често при такива сделки ставаме свидетели на плащане на твърде „висока цена“, която впоследствие е трудно да бъде оправдана…

Компании, в които инсайдерите продават

insider

Обикновено инсайдерите в една компания, знаят по-добре от всеки какво се случва и какво ще се случва в компанията. Ето защо избягвайте да купувате акции на компания, в която тези с повече информация, закриват позициите си.

Пени акции

Имате хиляди причини защо да избягвате този род компании и почти никаква, защо да насочвате средствата си към тях.

 Пет причини да бягате като „дявол от тамян“ от пени-акциите

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *