сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Лошите кредити у нас и в Европа (и защо не са причина за рекордния лихвен спред)

Лошите кредити у нас и в Европа (и защо не са причина за рекордния лихвен спред)

Както вече писахме, лихвеният спред, или разликата между лихвите по депозитите и кредитите (ипотечните), у нас е рекорден в Европа.

При ниво от 5.7%, този спред подсигурява рекордна печалба за банковия ни сектор и е по-висок от следващия най-висок, откриван в Хърватия, където е 5.3%.

Лихвеният спред в България е най-висок в Европа

С лихвен спред от 5.3% се отличава и Унгария, докато в съседна Румъния съотношението е далеч по-ниско, при ниво от 3.85%.

Трябва да уточним факта, че левът е фиксиран към еврото, с което лихвеният риск, който да предопределя подобен спред е почти нулев.

Едно от основанията, сочено от банковите експерти, за подобно високо ниво на лихвения спред, са „лошите кредити“. Затова ще погледнем как стоят нещата по отношение на този критерий и ще сравним нещата с останалите страни от ЦИЕ.

лоши кредити

Ще започнем от там, че лошите кредити в съседна Румъния са по-високи – при ниво от 14.5%, а лихвеният спред в северната ни съседка е по-нисък, както вече споменахме.

Унгария и Хърватия, следващите две страни с най-висока неблагоприятна разлика между лихвите по кредити и депозити се отличават с нива на „лоши кредити“ почти колкото тези у нас – съответно 13.8 и 13.6%. Както споменахме по-горе и при тях лихвеният спред е по-нисък от този в България.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *