понеделник , декември 11 2017
Начална Страница / Актуални / Защо нов бичи пазар няма да го бъде без по-сериозна корекция ?

Защо нов бичи пазар няма да го бъде без по-сериозна корекция ?

За пореден път, това което прогнозирахме се оказа реалност. Помните ли, когато 4-ти април писахме – Как големите оператори могат да изманипулират малките инвеститори при S&P 500?   Е, явно се оказахме добри пророци за жалост на малките инвеститори…

Помните ли времето, когато пазарните експерти заливаха интернет пространството, как на щатските индекси им предстои сериозен спад. Това бе само преди месец-два-шест, а водещите щатски индекси се търгуваха при нива с 10% и дори повече по-надолу.

манипулация

Сега същото интернет пространство, се залива от съвети на експерти (макар и различни от гореспоменатите) и технически анализатори, които вадят всякакви и най-разнообразни логики, защо ръстът ще продължи.

Една от логиките например е, че последният път когато Dow регистрирал осем поредни сесии, на ръст е нараствал с над 10% следващите шест месаца.

Или пък друга логика е графиката посочена по-долу, която трябва да ни убеди, че има още потенциал за ръст, на база на подобни представяния в исторически план.

индекс

А какво ще кажете за това, че всеки път, когато Фед е стартирал цикъл на повишение на лихвите, пазарът е растял в следващите дванадесет месеца? Звучи логично нали…

Всъщност трябва да уточним нещо много важно. Сред пазарните наблюдатели винаги има бикове и мечки, важното е на кого се дава думата. А думата се дава на тези, които доминират в момента или пък на тези, които са удобни за някои, за да се „манипулира“ пазара.

Т. Дуайър: Ръст между 15 и 20% за щатските индекси в следващата година

И в двата случая, това е сериозен контраиндикатор. Например, докато дълго се говореше, как пазара ще коригира, думата се даваше на „експерти“ като Марк Фабер (господин Катастрофа), известен с нулевата си познаваемост. В продължение на четири години Фабер прогнозираше пазарен срив, който не само не се случи, но дори напротив – щатските индекси достигнаха нови рекорди.

И сега обратното, когато думата се дава на експерти, предричащи по-нататъшен ръст, в среда на нови рекордни стойности, може би е време инвеститорите да станат по-внимателни. Защото в противен случай рискуват „акумулираното“ от големите оператори количество акции да се окаже в техни ръце. Всъщност известна част от него вече е в техни ръце, след като малките инвеститори закриха „късите си позиции“.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …