четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Мистър йена: Доларът ще поевтинее до 100 йени

Мистър йена: Доларът ще поевтинее до 100 йени

След като правилно прогнозира поевтиняването на долара към нива от 115, после до 110 и до 105 йени, бившият финансов министър на Япония – Еисуке Сакакибара, известен във валутните среди с прякора „мистър йена“, очаква доларът да продължи да пада.

Вижте още: Защо доларът поевтинява?

И по-точно, да загуби нови 4% спрямо йената, до нива от 100 йени за долар.

„Стойността на японската валута отразява разликата между монетарните политики на САЩ и Япония“, коментира Сакакибара, пред финансовото издание Bloomberg.

mryen

Агресивната политика от стимули на японската централна банка се „охлажда“ напослъдък, което до голяма степен инициира поевтиняването на долара с около 15% спрямо йената от началото на годината, смята експертът.

„Ако бъде пробито нивото от 100 йени за долар, то интервенция от страна на японската централна банка е много възможна“, коментира още експертът. Той също така не смята, че при настоящите нива от 104-105 йени за долар, щатските законодатели ще са съгласни за подобна намеса от страна на японската централна банка.

„Ако видим пробив на 100 йени обаче, и доларът се насочи към 90 йени, то щатските и японските законодатели могат да достигнат до споразумение за интервенция“, допълва Сакакибара.

Йената бе голямата изненада за пазара през тази година. Тя се превърна в най-добре представящата се основна валута, поскъпвайки спрямо долара от нива от около 120 йени за долар, до 103.55 йени през изминалата седмица, което бе най-високото й ниво от август 2014-та година насам.

До голяма степен търсенето на йени бе продиктувано и от предстоящия референдум във Великобритания относно оставането на страната в рамките на ЕС, който ще се проведе тази седмица.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Един коментар