понеделник , април 24 2017
Начална Страница / Актуални / Мистър йена: Доларът ще поевтинее до 100 йени

Мистър йена: Доларът ще поевтинее до 100 йени

След като правилно прогнозира поевтиняването на долара към нива от 115, после до 110 и до 105 йени, бившият финансов министър на Япония – Еисуке Сакакибара, известен във валутните среди с прякора „мистър йена“, очаква доларът да продължи да пада.

Вижте още: Защо доларът поевтинява?

И по-точно, да загуби нови 4% спрямо йената, до нива от 100 йени за долар.

„Стойността на японската валута отразява разликата между монетарните политики на САЩ и Япония“, коментира Сакакибара, пред финансовото издание Bloomberg.

mryen

Агресивната политика от стимули на японската централна банка се „охлажда“ напослъдък, което до голяма степен инициира поевтиняването на долара с около 15% спрямо йената от началото на годината, смята експертът.

„Ако бъде пробито нивото от 100 йени за долар, то интервенция от страна на японската централна банка е много възможна“, коментира още експертът. Той също така не смята, че при настоящите нива от 104-105 йени за долар, щатските законодатели ще са съгласни за подобна намеса от страна на японската централна банка.

„Ако видим пробив на 100 йени обаче, и доларът се насочи към 90 йени, то щатските и японските законодатели могат да достигнат до споразумение за интервенция“, допълва Сакакибара.

Йената бе голямата изненада за пазара през тази година. Тя се превърна в най-добре представящата се основна валута, поскъпвайки спрямо долара от нива от около 120 йени за долар, до 103.55 йени през изминалата седмица, което бе най-високото й ниво от август 2014-та година насам.

До голяма степен търсенето на йени бе продиктувано и от предстоящия референдум във Великобритания относно оставането на страната в рамките на ЕС, който ще се проведе тази седмица.

Провери също

как да инвестирате

Ето колко трябва да пестите на година за да станете милионер?

Искате ли да станете милионер? Това е риторичен въпрос… Че кой не иска!? След като …

Един коментар