неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Кои са най-добрите фондове от началото на годината?

Кои са най-добрите фондове от началото на годината?

Индексът на сините чипове има с какво да се похвали през тази година. Както вече писахме на 4-ти август, бе даден дългоочаквания от нас сигнал за покупки. Какво се случи? Станахме свидетели на златно пресичане, или преминаване на 50-дневната пълзяща средна за индекса, над 200-дневната такава.

Подобно пресичане се случва много рядко в историята. Пресичането на двете посочени средни величини при SOFIX се е случвало само шест пъти в историята му, като последното е било в посока надолу на 17 ноември 2014-та година.

Как се промениха индексните фондове?

Нещо повече, първото „златно пресичане“ се случва през август на 2001-ва година, а последвалия възходящ тренд до следващото „смъртоносно пресичане“ продължава цели седем години и носи повишение на индекса от близо 17 пъти.

фондове

Стратегията инвеститорите да купуват акции на БФБ когато 50-дневната средна е преминавала над 200-дневната и да излизат от пазара при понижение на краткосрочното под дългосрочната величана, може да се определи като най-добрата възможна стратегия да се търгува на родния пазар. Освен голяма доходност за инвеститорите, тази стратегия би им спестила и спад от над 80% на SOFIX през 2008-ма година, както и загуба от над 20% от края на 2014-та година насам.

Инвеститорите, следвали тази стратегия от създаването на индекса до момента, биха реализирали среден доход от 19.7% на година, спрямо 9.7% за тези, следващи стратегията „купи и дръж“, или купили индекса SOFIX през 2000-та година и държащи го до днес.

Казано по друг начин, начална инвестиция от 1000 лева през далечната вече 2000 година, при следване на посочената стратегия на търговия при „златни и смъртоносни пресичания“, биха се превърнали в 17 762 лева към днешна дата.

За сравнение същата сума инвестирана в широкия щатски индекс S&P 500 през 2000-та година, би се превърнала едва в 4 398 лева за последните шестнадесет години, или над четири пъти по-малко.

Интересен може би за инвеститорите ще е въпроса, как се представят родните взаимни фондове от началото на годината. За този период индексът на сините чипове SOFIX се е повишил едва с около 1%, въпреки повишението му от близо 10% от най-ниската му стойност от началото на годината.

За сравнение, най-добре представящия се фонд от началото на годината ПФБК Восток, донесъл доход за инвеститорите от 14.75%. За последната една година, фондът е донесъл близо 16% на инвеститорите.

На второ място по доходност, на база на данните на БАУД е ДФ Конкорд Фонд 4 – Енергетика, донесъл на инвеститорите 9.7% от началото на годината. Алфа Избрани Акции е на трето място с доход от 8.99%

Интересен е фактът, че индексният фонд базиран на SOFIX – Алфа Софикс Индекс, е донесъл на инвеститорите далеч по-висока доходност, в сравнение с индекса, в размер на 4.1%.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *