четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / 10-те най-печеливши сделки в историята

10-те най-печеливши сделки в историята

След като представихме най-големите загуби реализирани някога от трейдъри, време е да погледнем и към най-големите печалби в историята. До голяма степен това са сделките, направили някои от най-великите инвеститори – широко популярни на инвестиционната общност.

Вижте още: Най-великите инвеститори на всички времена

1. Залогът на Джон Поулсън за срив на ипотечните облигации

paulson

Джон Поулсън става известен с това, че правилно прогнозира ипотечната криза в САЩ и се облагодетелства сериозно от нея или по-скоро хеджфонда, за който е работил. Само през 2007 година Поулсън реализира на фонда си печалба от 15 милиарда долара. Благодарение на усилията на мениджъра, фондът му става третия най-голям в света.

Вижте още: Четири изключителни инвеститора, за които никага не сте чували, а би трябвало

2. Джеси Ливърмор и неговата прогноза за срива на пазарите през 1929-та година

portrait_of_jesse_L_860895f

Джеси Ливърмор е легандарен спекулант от началото на 20-ти век. Той е известен с това, че правилно е прогнозирал кризите както през 1907, така и през 1929-та година. Последната е била най-голямата криза на щатските пазари в историята.

От прогнозирането на кризата през 1907 година, Ливърмор е реализирал печалба в размер на 3 милиона долара, равнозначни на 70 милиона долара към днешна дата. От кризата през 1929-та година, спекулантът си е докарал печалба от 100 милиона долара, аквивалентни на 1.2 милиарда долара днешни пари.

3. Джон Темпълтън и залога му на Япония

Success-quotes-John-templeton-

Сър Джон Темпелтън е роден през 1912-та година. Той се приема като пионер за индустрията на взаимните фонодове и също е легендарен инвеститор.

През 60-те години на миналия век, когато Япония влиза в ерата наречена по-късно като „японското чудо“ продължила три десетилетия, Тепмелтън е един от първите чуждестранни инвеститори. В един момент, той инвестира повече от 60% от активите си в японски акции.

Вижте още: Четири качества на крайно успешните инвеститори

Преди успешния си залог в Япония, Темпелтън също така правилно е прогнозирал икономическото въздействие на Втората Световна Война.

През 1939-та година, инвеститорът влага във всяка от 104-те търгувани щатски компании и учетворява портфейла си само за четии години.

4. Джордж Сорос и залогът му за един милиард долара

George Soros

Джордж Сорос е още известен в инвестиционните среди като човекът, който победи английската централна банка.

Сорос постави хеджфонд индустрията на преден план през 1992 година, след като „фалира“ английската централна банка. Скъсявайки британската валута с позиция от 10 милиарда паунда и принуждавайки на практика страната да напусне валутния стандарт ERM, Сорос си изкарва сумата от 1 милиард долара.

Това е била немислима сума за тогава.

Вижте още: Трите най-големи инвестиции на Сорос първото тримесечие

Защо Сорос попада едва на четвърто място в класацията? Без да се омаловажава неговата заслуга, анализите зад прогнозата не са били толкова сложни и комплексни, като тези на трейдърите класирани на предните места.

В допълнение, първоначалната идея да се скъсява паунда е била на партньора на Сорос – в лицето на Стан Друкенмилър. Заслугата на Сорос е била по-скоро да се съгласи с тази позиция и да вземе решение за откриване на голяма позиция.

5. Пол Тудор Джоунс за това, че е прогнозирал „черния понеделник“

TUDORJONES

Пол Тудор Джоунс правилно е предвидел и се е облагодетелствал от „черния понеделник“ през 1987 година. Денят с най-голям процентен спад за щатските индекси.

Джоунс е утроил инвестицията си, реализирайки печалба от 100 милиона долара, след като индексът на сините чипове Dow губи 22% от стойността си.

Джоунс не е бил единствения прогнозирал потенциалната поява на подобно събитие. И други анализатори са съветвали клиентите си да заемат къси позиции или да продават настоящите си такива. Той обаче, заслужава пета позиция, защото е бил човекът, който в най-голяма степен се е облагодателствал от подобно трудно за прогнозиране събитие.

Продължава на следваща страница…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …