Начална Страница / Актуални / 10-те най-печеливши сделки в историята

10-те най-печеливши сделки в историята

След като представихме най-големите загуби реализирани някога от трейдъри, време е да погледнем и към най-големите печалби в историята. До голяма степен това са сделките, направили някои от най-великите инвеститори – широко популярни на инвестиционната общност.

Вижте още: Най-великите инвеститори на всички времена

1. Залогът на Джон Поулсън за срив на ипотечните облигации

paulson

Джон Поулсън става известен с това, че правилно прогнозира ипотечната криза в САЩ и се облагодетелства сериозно от нея или по-скоро хеджфонда, за който е работил. Само през 2007 година Поулсън реализира на фонда си печалба от 15 милиарда долара. Благодарение на усилията на мениджъра, фондът му става третия най-голям в света.

Вижте още: Четири изключителни инвеститора, за които никага не сте чували, а би трябвало

2. Джеси Ливърмор и неговата прогноза за срива на пазарите през 1929-та година

portrait_of_jesse_L_860895f

Джеси Ливърмор е легандарен спекулант от началото на 20-ти век. Той е известен с това, че правилно е прогнозирал кризите както през 1907, така и през 1929-та година. Последната е била най-голямата криза на щатските пазари в историята.

От прогнозирането на кризата през 1907 година, Ливърмор е реализирал печалба в размер на 3 милиона долара, равнозначни на 70 милиона долара към днешна дата. От кризата през 1929-та година, спекулантът си е докарал печалба от 100 милиона долара, аквивалентни на 1.2 милиарда долара днешни пари.

3. Джон Темпълтън и залога му на Япония

Success-quotes-John-templeton-

Сър Джон Темпелтън е роден през 1912-та година. Той се приема като пионер за индустрията на взаимните фонодове и също е легендарен инвеститор.

През 60-те години на миналия век, когато Япония влиза в ерата наречена по-късно като „японското чудо“ продължила три десетилетия, Тепмелтън е един от първите чуждестранни инвеститори. В един момент, той инвестира повече от 60% от активите си в японски акции.

Вижте още: Четири качества на крайно успешните инвеститори

Преди успешния си залог в Япония, Темпелтън също така правилно е прогнозирал икономическото въздействие на Втората Световна Война.

През 1939-та година, инвеститорът влага във всяка от 104-те търгувани щатски компании и учетворява портфейла си само за четии години.

4. Джордж Сорос и залогът му за един милиард долара

George Soros

Джордж Сорос е още известен в инвестиционните среди като човекът, който победи английската централна банка.

Сорос постави хеджфонд индустрията на преден план през 1992 година, след като „фалира“ английската централна банка. Скъсявайки британската валута с позиция от 10 милиарда паунда и принуждавайки на практика страната да напусне валутния стандарт ERM, Сорос си изкарва сумата от 1 милиард долара.

Това е била немислима сума за тогава.

Вижте още: Трите най-големи инвестиции на Сорос първото тримесечие

Защо Сорос попада едва на четвърто място в класацията? Без да се омаловажава неговата заслуга, анализите зад прогнозата не са били толкова сложни и комплексни, като тези на трейдърите класирани на предните места.

В допълнение, първоначалната идея да се скъсява паунда е била на партньора на Сорос – в лицето на Стан Друкенмилър. Заслугата на Сорос е била по-скоро да се съгласи с тази позиция и да вземе решение за откриване на голяма позиция.

5. Пол Тудор Джоунс за това, че е прогнозирал „черния понеделник“

TUDORJONES

Пол Тудор Джоунс правилно е предвидел и се е облагодетелствал от „черния понеделник“ през 1987 година. Денят с най-голям процентен спад за щатските индекси.

Джоунс е утроил инвестицията си, реализирайки печалба от 100 милиона долара, след като индексът на сините чипове Dow губи 22% от стойността си.

Джоунс не е бил единствения прогнозирал потенциалната поява на подобно събитие. И други анализатори са съветвали клиентите си да заемат къси позиции или да продават настоящите си такива. Той обаче, заслужава пета позиция, защото е бил човекът, който в най-голяма степен се е облагодателствал от подобно трудно за прогнозиране събитие.

Продължава на следваща страница…

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …